Hlavní obsah

Bílá tygřice Charlota se loučila s hodonínským domovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonínskou zoo ve středu po necelém roce pobytu opustila bílá tygřice Charlota. Přes všechnu profesionalitu chovatelů byl při loučení se šelmou přece jen cítit smutek.

Bílý tygřice Charlota se loučilaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Její středeční přesun do zařízení Tierart Wild Animal Senctaury v Německu, kterou provozuje nevládní organizace Four Paws se sídlem ve Vídni, je však vlastně šťastným koncem. Tygřice se ujala zahrada jako tříměsíčního mláděte poté, co bylo odebráno z nezákonného chovu a její někdejší majitel nedokázal doložit její původ.

Soud, který už dříve určil, že mladá bílá tygřice se stává majetkem státu, zatím podle Jiřího Macha, který na mimořádné akci zastupoval ministerstvo životního prostředí, ještě stále nestanovil verdikt pro někdejšího chovatele.

„Mimo vysokých peněžitých trestů může jít i o trest odnětí svobody až na několik let, což už se v minulosti stalo,“ řekl Právu Mach, který dodal, že legislativa u nás se zpřísnila zvláště po roce 2018, kdy se odhalila mediálně známá kauza nelegálních chovů tygrů, kteří se mimo jiné bezostyšně zabíjeli například kvůli varlatům či jiným orgánům, které v asijských zemích zpracovávají na údajná afrodiziaka a podobně.

Policie obvinila Karlose Vémolu. Kvůli tygřímu mláděti

Krimi

„I přes naši veškerou snahu, aby bylo mládě maximálně socializováno na okolní zvířata, například na tygra v sousedství, a s lidmi se dostalo co nejméně do styku, jsme se mu nakonec museli plně věnovat. Z misky odmítalo žrát, bez dudlíku to nešlo. Tak si zvyklo na lidi, což chovatelé nikdy moc rádi nevidí. A to i přesto, že jsme předem věděli, že toto zvíře se už nikdy nedostane do chovu,“ uvedl Jiří Hlásenský, chovatel kočkovitých šelem, který Charlotu vypiplal a ke kterému má šelma i nejbližší vztah.

I proto Hlásenský odjížděl s německými chovateli z Hodonína na tisíc kilometrů dlouhou trasu. „I když je korba přepravního návěsu klimatizovaná, Charlota má v boxu vodu, tak jí přece jen budu na blízku při každé zastávce, které se budou dělat zhruba po třech stech kilometrech. Budu u toho, když ji budou vítat jí neznámí lidé, které uvidí se mnou, což pro ni bude hodně důležité,“ popsal Právu chovatel.

Ostatně o tom, jak moc je na něj Charlota zvyklá, svědčil už začátek její cesty. Do boxu vstoupila po jeho volání bez okolků prakticky okamžitě. Tygřice, která nyní váží šedesát kilogramů, byla mezi návštěvníky velmi oblíbená, byť bílí tygři nepatří k původnímu živočišnému druhu, ale jsou uměle vyšlechtění právě jako lidští mazlíčci. Takové šlechtění přitom provázejí i časté genetické poruchy. Charlotin příběh bude i podstatou filmu, který upozorňuje na negativní jevy, jež podobné nelegální chovy provázejí.

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýňových hodech. Pamlsky v nich měli ukryté hraboši i tygři

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám