Hlavní obsah

Bidenovy ruce opět nezůstaly v klidu, meteoroložka se rozhodit nenechala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden sice už před čtyřmi lety sliboval, že bude více dbát na respektování osobního prostoru ostatních, ale staré zvyky se mění těžko. Opět tak způsobil pozdvižení, když místo odpovědi na nepříjemnou otázku začal meteoroložce Stephanii Abramsové z hrudi odstraňovat hmyz. Tazatelka se však odbýt nenechala a svou otázku zopakovala ještě dvakrát.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden při návštěvě státu Arizona

Článek

„Jste připraveni vyhlásit národní stav nouze s ohledem na změnu klimatu?“ ptala se prezidenta Abramsová.

„Už jsme to udělali,“ odvětil šéf Bílého domu.

„Takže už jste vyhlásili národní stav nouze?“ ujišťovala se meteoroložka.

„Prakticky… máte na sobě brouka,“ přerušil náhle nečekaně odpověď Biden a tazatelce hmyz z hrudi odstranil.

Bidenovy doteky budí rozpaky opakovaně, upozornil v této souvislosti web listu New York Post. Už roce 2019 přitom Biden připustil, že společenské normy se od dob jeho mládí změnily, a sliboval, že si bude dávat větší pozor.

„Chápu to. Slyším, co říkají, a budu na to mnohem víc dbát,“ říkal tehdy nynější prezident.

Abramsová se každopádně dotekem rozhodit nenechala. „Díky,“ opáčila a rychle zase stočila hovor k původní otázce – na krok, který by Bidenově administrativě mimo jiné umožnil snáze navýšit podporu obnovitelných zdrojů energie, uvolnit federální prostředky v případě přírodních katastrof, či naopak omezit vládní investice do fosilních paliv.

„Už jsem to udělal,“ řekl Biden. „Na národní úrovni chráníme více půdy, znovu jsme se připojili k Pařížské klimatické dohodě. Schválili jsme klimatický balík za 360 miliard dolarů. Posouváme se. Je to existenční hrozba,“ řekl ve svém výčtu prezident.

„Takže jste už vyhlásili národní stav nouze?“ zopakovala jednoduchou otázku Abramsová. „No, prakticky vzato. Ano,“ řekl Biden.

Oficiálně však stav nouze jeho administrativa dosud nevyhlásila, uvedla později věc na pravou míru Abramsová, která s prezidentem vedla rozhovor pro stanici The Weather Channel.

Rozhovor se odehrál během Bidenovy návštěvy státu Arizona. Tam se mu také povedlo drobné přeřeknutí, když tamní Grand Canyon označil za jeden z „devíti“ divů světa.

Biden objal hollywoodskou hvězdu tak vřele, že herečka musela jeho ruce usměrnit

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám