Hlavní obsah

Běžec zkoušel uhasit lesní požár vlastníma nohama

Novinky, Tomáš Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trevor Murphy ze Scottsdale v Arizoně běhá přes přírodní park McDowell pravidelně při svých trénincích na ultramaratony. Minulý týden se však dostal do hledáčku amerických médií ze zcela jiného důvodu. Běžel kolem lesního požáru a kamery ho zachytily, jak se snaží plameny udusat nohou.

Foto: youtube azfamily powered by 3TV & CBS5AZ

Trevor Murphy se pokusil hasit lesní požár pouze nohama.

Článek

Pro řadu pobavených diváků je Murphy vynikající metaforou pro lidstvo, které se snaží vypořádat s rokem 2020. Meteorolog televizní stanice CBS, jejíž vrtulník celou situaci zachytil, připomíná, že podobné chování není příliš dobrý nápad.

Trevor Muprhy se připravuje na říjnový ultramaraton čítající rovných 100 mil (160 kilometrů). V pátek se bývalý profesionální golfista, který se nyní živí jako realitní makléř, vydal na svůj pravidelný 20kilometrový trénink v přírodním parku McDowell.

Den předtím však blesky zapálily porost v parku, a běžec se tak ocitl u rozsáhlého lesního požáru. Nebezpečí však necítil. „Hořelo to jenom jedním směrem a cítil jsem, že je to docela pod kontrolou,“ uvedl Murphy v rozhovoru pro 3 TV, regionální pobočku televize CBS.

„Nikdo tam nebyl, tak jsem si řekl, že bych mohl odvést svůj kus práce a přispět svou malou troškou do mlýna,“ vysvětlil Murphy. Běžec začal udupávat plameny tam, kde si myslel, že by se mohly rozšířit. Občas směrem k plamenům kopl kámen či kus hlíny.

Svou snahu Murphy zaplatil roztavenými podrážkami, sežehnutými vlasy a chlupy a popraskaným mobilním telefonem.

Běžec chtěl vyslat do světa pozitivní zprávu

„Nic podobného jsem za 15 let neviděl,“ podivoval se meteorolog stanice CBS Ian Schwartz. „Byl jsem zvědavý, jak to celé dopadne. Nemyslel jsem si, že by ten muž snad mohl uhořet nebo něco takového. Jen jsem si nemyslel, že se mu s ohněm povede opravdu něco udělat,“ vysvětlil Schwartz.

Kalifornie se změnila v ohnivé peklo

Amerika

A měl pravdu, Murphyho snaha se víceméně minula účinkem. „Udělal jsem, co jsem mohl. Mám rád pozitivní zprávy a vzkazy a myslím, že jsem vám jednu dal,“ komentoval běžec své snažení.

Požár spálil do neděle 242 hektarů porostu, hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu z 80 procent. Celkem jen přes víkend lesní požáry spálily ve státu Arizona 242 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám