Hlavní obsah

Kalifornie se změnila v ohnivé peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 14 tisíc hasičů bojuje v Kalifornii se stovkami lesních požárů. Navzdory jejich úporné snaze se nedaří oheň dostat pod kontrolu, píše server týdeníku Focus. Plameny zničily už téměř 400 tisíc hektarů porostu. Vyžádaly si také už nejméně šest obětí a přes čtyři desítky zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průjezd ohnivým peklem v KaliforniiVideo: Reuters

 
Článek

Boj s ohnivým živlem ztěžuje silný vítr. V neděli zasáhly vysušenou oblast bouřky s 12 tisíci blesky. Ty zažehly další požáry. Celkem byla zničena rozloha 17krát větší, než je Mnichov: kolem 5300 čtverečních kilometrů půdy. Americký prezident Donald Trump označil požáry v Kalifornii za velkou katastrofu, vyhlásil stav nouze a uvolnil federální pomoc.

Dva z 585 požárů, které od 15. srpna sužují oblast, patří v historii Kalifornie k největším. Zhruba 120 tisíc obyvatel muselo opustit své domovy. Ohroženy jsou i proslulé kalifornské vinice Napa a Sonoma, v oblasti zuří jeden z nejhorších požárů.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

S plameny bojuje v Kalifornii 14 tisíc hasičů.

V kalifornském státním parku Big Basin v okrese Santa Cruz plameny podle serveru BBC zničily i více než 2000 let staré sekvoje, z nichž některé byly až 100 metrů vysoké. Porost hoří i nedaleko kampusu Kalifornské univerzity v Santa Cruz.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom požádal další státy USA, Kanadu a Austrálii o pomoc. Země se potýká s nedostatkem hasičů, potřebuje posílit vozový park a zvýšit počet hasicích letadel. V Kalifornii pomáhají obvykle s hašením požárů vězni. Vzhledem k šíření koronavirové nákazy jich však bylo v posledních týdnech velké množství propuštěno a hasiči se potýkají s nedostatkem lidí.

„Odešel jsem jen s tím, co mám na sobě, dvěma kytarami a psem,“ citoval server BBC jednoho z evakuovaných. Někteří lidé ale mají podle BBC strach se přemístit do evakuačních středisek. Kalifornie je totiž nejpostiženějším americkým státem v nynější pandemii covidu-19, dosud se tam potvrdilo na 650 tisíc případů nákazy.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Současné požáry patří v Kalifornii k nejhorším v její historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám