Hlavní obsah

Australanka pojmenovala dítě po pervitinu, testovala pravidla matriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen v Austrálii vzbudil pozornost případ novinářky, která svému dítěti po narození dala jméno po látce metamfetamin, obecně známé jako pervitin. Chtěla tím vyzkoušet, co všechno je matrika schopna uznat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kirsten Drysdaleová pracuje jako moderátorka v australské televizi ABC, jež vysílá pořad What The FAQ, kde se lidé ptají na nejrůznější věci. Jednou z nejčastějších je podle Drysdaleové otázka, zda existují jména, která v Austrálii není možné dětem legálně dát.

Kirsten se proto rozhodla to sama vyzkoušet, a když se jí v létě narodil třetí syn, dala mu jméno Metamphetamine Rules (doslovně Pervitinová Pravidla či Pervitin Vládne, ve volném překladu Pervitin Jede). „Říkali jsme si, že vymyslíme to nejskandálnější jméno, které určitě zamítnou. Ale ono to prošlo,“ popsala Kirsten Drysdaleová.

A dodala, že ve hře bylo také jméno Nangs Rules (nangs je slangový název oxidu dusného, známého jako rajský plyn), ale nakonec tuto možnost zavrhla. Měla totiž obavy, že úředníci by nemuseli vědět, co slovo nangs znamená, a tak by mohli toto jméno v klidu schválit. „Takže jsme vybrali metamfetamin, protože není možné, aby někdo nevěděl, co to je, a takové jméno schválil,“ vysvětlila Kirsten Drysdaleová, co ke konečné volbě nakonec vedlo.

Ale na matrice v Novém Jižním Walesu toto jméno schválili. Mluvčí úřadu uvedl, že „toto neobvyklé jméno bohužel proklouzlo“, a ujistil, že v reakci na tuto „velmi neobvyklou událost“ matrika ještě více posílila kontrolní mechanismy a bude rodině nápomocna při změně jména.

Ovšem zároveň upozornil, že jméno Metamphetamine Rules ze záznamů nezmizí, ani když dojde k formálnímu přejmenování. V matrice tak bude již navždy k dohledání, že třetí syn Kirsten Drysdaleové se kdysi, třebaže jen krátce, jmenoval po pervitinu.

Vcelku volná pravidla

Server The Guardian ke kauze doplňuje, že na stránkách státní správy Nového Jižního Walesu jsou uvedena pravidla pro jména nově narozených dětí. Nesmějí například být urážlivá, nesmějí být „proti veřejnému zájmu“, musejí být dlouhá maximálně 50 znaků a vyloučena jsou jména ve tvaru různých titulů, jako jsou například královna nebo bohyně.

Pokud rodiče takové jméno dítěti dají a neuvedou žádnou alternativu, mají úředníci právo dát dítěti jméno podle vlastního výběru.

Kirsten Drysdaleová však bude svému synkovi nové jméno vybírat sama, ale zatím nechce sdělit, které to bude. „Můj manžel říká, že by měl mít přezdívku Speedy (Rychlík). Ale je to krásný pohodový chlapeček, takže jeho jméno nebude mít s drogami nic společného,“ uzavřela matka nešťastně pojmenovaného dítěte.

Rodiče žádají o přejmenování syna Putina. Jeho bratranec Šojgu si jméno zatím ponechá

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám