Hlavní obsah

Ať si mohou sáhnout i ženy. Soše Julie v Mnichově chtějí dát mužskou společnost

Recept na lásku je snadný, alespoň podle Mnichovanů. Stačí zajít na ústřední Mariánské náměstí, na jehož okraji před budovou Staré radnice stojí socha Julie Kapuletové. Kdo této hrdince milostné tragédie Williama Shakespeara sáhne na ňadro, má štěstí v lásce jisté. Pokud by někdo pochyboval, může ještě Julii vložit do náruče květinu, úspěch je pak podle místní pověry zaručen. Městská radní Marie Burneleitová však poukazuje na to, že v rámci genderové vyváženosti by v zájmu žen stálo za to umístit vedle sochu s penisem.

Foto: Profimedia.cz

Bronzová socha Julie na mnichovském Mariánském náměstí

Článek

„Nyní mohou Mnichovanky sahat jen na ňadra Julie. Pro vyvážený genderový obraz v genderovém hlavním městě tak vedle přirozeně chybí socha s tělesnými částmi přiřazovanými mužům,” uvádí Burneleitová. Ta se s žádostí o sochu s bronzovým penisem, případně s bederní rouškou, obrátila na mnichovského primátora Dietera Reitera.

Ve Virginii odstranili sochu konfederačního generála Leeho

Amerika

Město žádost nesmetlo ze stolu, právě naopak. Městský kulturní referent Anton Biebl odpověděl Burneleitové, že její kritice rozumí, protože je zcela v pořádku. Uvedl, že mnichovské památníky je potřeba „podrobit kritickému zvážení s ohledem na nacionalismus, nepřátelství vůči demokracii, militarismus, kolonialismus, převládající maskulinitu, nedostatečné zastoupení žen a rozmanitost”.

„Pro rok 2022 je proto připravováno mezinárodní sympozium,” uvedl Biebl. Mnichov se podle něj díky tomu v této problematice poučí ze zkušeností Vídně, Lisabonu nebo třeba Bristolu. Referent rovněž poznamenal, že v rámci sympozia jsou plánovány i projekty, kdy se konkrétním dílům dostane umělecko-kritického komentáře. Díla, která taková prověrka čeká, Mnichov vybere ve veřejné soutěži. „Na uměleckou intervenci tak může být přirozeně navržena i socha Julie,” dodal Biebl.

Foto: Profimedia.cz

Kdo se dotkne Juliina ňadra, nebo jí dokonce vloží do náruče kytici, ten má dle místní legendy štěstí v lásce jisté.

Zatímco město slibuje debatu, někteří politici pochopení pro takové počínání nemají. „Je to úplně absurdní, úplně zbytečné a úplně švihlé,” řekl k diskusi o Juliiných ňadrech v rozhovoru s deníkem Bild mnichovský místostarosta Manuel Pretzl, který v městské radě vede členy Křesťansko-sociální unie (CSU).

Němec musel z hrobu svého otce odstranit sochu, připomínala Hitlera

Koktejl

Daleko od pravdy Pretzl svým hodnocením zřejmě nebude, což je zjevné z politické příslušnosti Burneleitové. Ta je totiž členkou Strany, což je satirické hnutí žádající mimo jiné zastropování cen piva.

Zda se Julie dočká mužské společnosti, jisté zatím není. Mnichovany ale patálie se sochou Julie očividně netrápí. „Něco jsem o tom slyšel,” řekl asi padesátiletý muž, který na lavičce ve stínu stromů na tržišti Viktualienmarkt pojídal hrozny. Seniorský pár, který seděl opodál, by další sochu uvítal. „Soch není nikdy dost,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrdý mouřenín nad německým antirasismem žasne

Na černé listině rasistických slov a slovních obratů, které němečtí progresivisté – politici, média a aktivisté – s veškerým možným zápalem a důsledností...

Výběr článků

Načítám