Hlavní obsah

Němec musel z hrobu svého otce odstranit sochu, připomínala Hitlera

Vzdát hold svému zesnulému otci umístěním dřevěné sochy k jeho hrobu chtěl jednapadesátiletý muž z německé obce Weil im Schönbuch ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. S úspěchem se však nesetkal, podle tamních obyvatel totiž skulptura připomínala nacistického diktátora Adolfa Hitlera a musela být ze hřbitova odstraněna, píše německý list Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jeho otec skonal už v roce 2013, v polovině letošního července k jeho hrobu ale umístil dřevěnou sochu, aby mu vzdal hold. Krátce poté však starosta obce obdržel řadu stížností s tím, že socha nápadně připomíná vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera.

Kromě typického knírku, jenž Hitler nosil, k tomuto domnění svádělo i číslo 88, které měla socha vyobrazeno na dresu. V neonacistické symbolice se za tímto číslem skrývá pozdrav „Heil Hitler”, neboť písmeno H je osmým písmenem v abecedě.

Americká politička vykřikla na protestu „Heil Hitler“. Za chybu se omluvila a udělala další

Koktejl

Právník muže, jenž sochu na hřbitov umístil, uvedl, že otec jeho klienta byl 30 let pokladníkem místního fotbalového klubu a že 88 je číslo domu, kde celý život žil.

Starosta obce nechal sochu, kterou zhotovil umělec Vincent Kröner, odstranit s tím, že si ji může umístit na zahrádku před svým domem.

Reklama

Výběr článků

Načítám