Hlavní obsah

Hrdý mouřenín nad německým antirasismem žasne

Právo, vpl

Na černé listině rasistických slov a slovních obratů, které němečtí progresivisté – politici, média a aktivisté – s veškerým možným zápalem a důsledností potírají, se termín Mohr (mouřenín, černoušek) drží hodně vysoko. Natolik, že už loni na návrh poslanců sociální demokracie na radnici v obvodě Berlín-střed přejmenovali ulici Mohrenstrasse v srdci metropole poblíž českého velvyslanectví. Muž z Nigérie se za název své restaurace ale nestydí.

Foto: Profimedia.cz

Andrew Onuegbu

Článek

Andrew Onuegbu provozuje v severoněmeckém Kielu ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko vyhlášenou restauraci, v níž čaruje i jako šéfkuchař. Po koroně ji opět otevřel, přičemž název ponechal.

Jmenuje se Zum Mohrenkopf (U mouřenína). Pojmenování mu přineslo mnoho otázek, zloby i provokací, ale také spokojených hostů. Onuegbu, rodák z nigerijské oblasti Biafra, se netají tím, že je od roku 2001 hrdý občan Spolkové republiky a šlesvicko-holštýnský vlastenec. Nejen to. Uspokojením ho naplňuje i vývěsní štít jeho podniku.

Hrozí ekoteror a zničení blahobytu, hlásá protizelená kampaň v Německu

Evropa

„Označení mouřenín se ve středověkém Německu rovnalo michelinským hvězdičkám. Zaručovalo znamenitou kuchyni a prvotřídní obsluhu,“ vysvětluje v listě Frankfurter Allgemeine Zeitung kielský restauratér.

A zcela jednoznačně dodává. „Nepotřebuji bělochy, aby mi říkali, jak moje city trpí.“

„Proč vlastně děláš pro nácka?“

Na webu svého podniku vysvětluje zájemcům souvislosti: „Slovo mouřenín nemělo hanlivý nádech. Naopak, používalo se pro ty, kteří uspěli ve službách šlechtických rodů. A na to chci navázat,“ svěřuje se. Přiznává, že ho nejen v rozhovorech s hosty i v jeho okolí zaráží, jak mnoho Němců nenávidí sebe sama, a také jejich křečovitý a vyhrocený antirasismus.

Němečtí sociální demokraté v průzkumech dohánějí CDU/CSU

Zahraniční

„Média, politici i aktivisté neúnavně přiživují okázalé, militantní tzv. antirasistické postoje, které nejednou vyznívají tragikomicky,“ přiblížil týdeníku Focus. To, co sám pokládá za rasismus, dokládá na svém zážitku. Do jeho restaurace dorazil černošský host s německou manželkou.

Muž se ho dotázal, proč pracuje pro nacistu. Jeho žena Ase se vyjádřila ještě přímočařeji: „S vámi mluvit nechceme, zavolejte nám svého fašistického šéfa!“ Když jim Onuegbu vysvětli, že podnik vlastní, dvojice trvala na tom, že název musí zmizet: „Něco takového nemůže v Německu zůstat. Je to rasistické!“ Na to je uzemnil: „Tomu, co jste právě předvedli, se říká čirý rasismus. Předpokládali jste, že černoch nemůže být majitelem takové restaurace!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám