Hlavní obsah

Archeoložka radí protestujícím v USA, jak bezpečně bourat pomníky

Novinky, tcs

V době protestů a nepokojů, které po zabití George Floyda cloumají desítkami měst USA, vzbudila pozornost archeoložka a egyptoložka Alabamské univerzity v Birminghamu Sarah Parcaková. Na Twitteru zveřejnila návod, jak bezpečně strhnout obelisk.

Foto: Profimedia.cz

Obelisk oslavující Konfederaci město v roce 2017 nechalo zakrýt.

Článek

I když Parcaková nezmínila žádný konkrétní obelisk, z jejích tweetů je jasné, že měla na mysli obelisk v Linnově parku v centru Birminghamu, největšího města státu Alabama.

Obelisk je pro mnoho obyvatel symbolem Konfederace a rasistického smýšlení, jenže odstranit ho není tak snadné. Starosta Birminghamu Randal Woodfin, který by to rád udělal, kvůli tomu vede spory se státem Alabama.

Kdo je policista, který odstartoval nepokoje v USA

Amerika

Když jeho předchůdce nechal pomník obestavět překližkou, Nejvyšší alabamský soud to však prohlásil za nezákonné a udělil městu pokutu 25 tisíc dolarů (zhruba 600 tisíc korun).

Archeoložka a egyptoložka se připojila na stranu protestujících. „Zpráva pro každého, koho by zajímalo, jak bezpečně strhnout obelisk, od egyptoložky, která by si ani za milion let nepomyslela, že tahle rada bude někdy užitečná,“ uvedla sérii svých tweetů Parcaková.

„Jako egyptoložka jsem pracovala dvacet let v Egyptě a vím hodně o starověké egyptské architektuře, speciálně o tom, jak se stavěly obelisky,“ uvedla archeoložka.

Zdůraznila, že při jakékoliv manipulaci s obeliskem je třeba vzít si na pomoc gravitaci. Prý se to nejlépe udělá tak, že monument rozhoupou dvě skupiny lidí za pomoci lan či řetězů. Rozhoupání je pak nejlépe provést za doprovodu rytmické písně. Pak už stačí jen tahat za provazy tak dlouho, než gravitace vykoná své.

Sarah Parcaková

„Pak slavte,“ zakončuje svůj návod vědkyně, „Protože #blacklivesmatter (hashtag odkazující na hnutí, jež upozorňuje na rasismus a policejní násilí - pozn. red.) a je dobré se vysmát jakémukoliv obelisku, který předstírá, že je egyptský obelisk, ale ve skutečnosti je oslavou rasismu a bílého nacionalismu,“ uvedla Parcaková.

Starosta uklidňoval dav

Když se v neděli dav shromáždil v Linnově parku, povedlo se mu shodit a rozbít sochu Charlese Linna, zakladatele Birminghamu a velitele konfederačního námořnictva.

Když se pak dav pokoušel zničit i obelisk vysoký zhruba 15 metrů, dorazil na místo i starosta Birminghamu.

„Nechte mě tu práci dodělat za vás,“ snažil se uklidnit Woodfin rozvášněný dav a protestujícím slíbil, že se o odstranění pomníku postará.

Smršť protestů zasáhla 75 amerických měst, dav se pustil i do rabování

Amerika

„Tohle přece nejsme my. Tohle není, jak jsme svět učili protestovat,“ apeloval na slušnost a mírumilovnost demonstrantů. Dav se poté opravdu rozešel, ale dal starostovi čas do úterý večer.

Následně vypukly výtržnosti v centru města, což mělo za následek poškozené obchody a několik požárů. Starosta ve městě vyhlásil výjimečný stav.

Novináři se během nepokojů v USA stali terči útoků policistů i demonstrantů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám