Hlavní obsah

Anonymně vrátil kohouta ukradeného před 25 lety z korouhve. Poštovné ale zaplatil kreditkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bessan

Po téměř čtvrtstoletí se v jednom zloději probudilo svědomí, když vrátil jihofrancouzské obci Bessan železného pozlaceného kohouta z korouhve, kterého tam ukradl za tmy na apríla v roce 1999. Kajícník chtěl zůstat v anonymitě, to se mu ale nepodařilo, protože udělal školáckou chybu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pachatel zaslal svou kořist obci už loni v listopadu, tento týden ale státní zastupitelství oznámilo, že četníkům se podařilo zloděje identifikovat. Jde o 49letého muže, jenž se k činu přiznal. Aby však zůstal neodhalen, napsal do kolonky smyšleného odesílatele „Monsieur Gallinacé“.

Projevil nicméně jistý smysl pro humor, když do balíku přiložil dopis. „Po dlouhé cestě jsem zpět v zemi, kde jsem se narodil. Milí obyvatelé obce Bessan, stýskalo se mi po vás. Nechť má píseň opět rezonuje,“ stálo v textu psaní podle televizní stanice France 3.

Poštovné přitom zaplatil svou kreditní kartou, takže vypátrání pachatele bylo snadné. Státní zástupce ale jeho jméno neuvedl. Pouze konstatoval, že čin je už promlčený, a stíhání zastavil. V opačném případě by pachateli hrozilo až šestileté vězení.

Radnice chystá oslavu

Zloděj kohouta ukradl z kříže kostela 1. dubna 1999 „jen tak z legrace“ poté, co se zúčastnil bujarého večírku. Po vystřízlivění nenašel odvahu jej vrátit a uklidil kořist do sklepa. Tam kohout zůstal téměř zapomenut, než na něj pachatel nedávno znova narazil.

Adresátem balíku byl místní historik a spisovatel Michel Sabatéry. Ne náhodou, protože na kohouta nikdy nezapomněl a opakovaně zveřejňoval jeho fotografii v novinách i na sociálních sítích. Učinil jej tak známým, že jeho vlastnictví představovalo pro zloděje i případného kupce riziko.

„Trápil jsem se. Nikdy jsem nepřestal psát články. Nikdy jsem se nevzdal naděje, že ho najdu. Doufal jsem, že se zloděj nebo současný majitel budou cítit provinile. A byl jsem si jistý, že by jej někdo poznal, kdyby se někde objevil,“ potvrdil historik.

Když balík s kohoutem obdržel, okamžitě informoval vedení obce, které věc předalo státnímu zastupitelství. V nejbližší době se kohout vrátí na své původní místo. Bez ohledu na to, že jeho místo už dávno zaujal náhradník.

Radnice v každém případě uspořádá 13. ledna podle serveru Le Dauphiné menší oslavu, protože - jak uvedla - takové předměty prostě patří ke kulturnímu dědictví obce. „Tentokrát kohouta pořádně připevníme, aby nám zase neodletěl,“ poznamenal starosta Stéphane Pépin-Bonet.

Zloději žádali nižší trest, protože ukradli zboží ve slevě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám