Hlavní obsah

Americké rodiče pobouřili „satanisté“, chtějí na základní škole otevřít odpolední kroužek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče, jejichž děti chodí na základní školu Chimneyrock v Memphisu neskrývali značné obavy, když organizace The Satan Temple oznámila, že tam v rámci mimoškolních aktivit otevře svůj odpolední kroužek.

Foto: Profimedia.cz

Členové organizace The Satan Temple (ilustrační foto)

Článek

Kroužek v Memphisu, který by organizace The Satan Temple měla otevřít 10. ledna, je podle serveru Live 5 News v celé zemi již pátým, který byl letos oznámen. Na základě názvu Satan After School (Satan po škole) to však značně rozrušilo některé rodiče, zvláště když tento krok má se samotnou školou společné víceméně pouze to, že program bude probíhat v jejích prostorech.

Program je určen pro děti přibližně na úrovní českého prvního stupně. „Nemůžu tomu uvěřit. Je to škola pro děti od školky do páté třídy a oni sem pustí satanistický klub? To mě asi položí,“ rozčilovala se babička jednoho z žáků. „Podle mě je to nesmysl. Myslím, že by se to mělo konat někde jinde a ne ve škole,“ rozhořčila se matka jiného.

Polský dopravce ruší linku 666 do Helu

Koktejl

Sama škola i místní školský úřad k tomu však zaujímají zcela neutrální stanovisko. „Jsme odhodláni dodržovat první dodatek americké ústavy. Ten zaručuje rovný přístup všem neziskovým organizacím, které chtějí po vyučování využívat naše prostory,“ napsal úřad v prohlášení a dodal: „Nemůžeme zamítnout žádost jen na základě názorů nebo přesvědčení.“

Ve skutečnosti však o žádný satanistický klub nejde, protože organizace The Satan Temple nemá se satanistickou církví kromě Satana v názvu vlastně vůbec nic. Přestože se ve svých materiálech označuje jako non-teistické náboženství a jako na jedno z takzvaných nových náboženství na něj nahlížejí některé americké instituce.

Je to jinak, než se zdá

Ale v praxi jde spíše jakýsi klub skeptiků, jenž se vymezuje proti klasickým náboženstvím a církvím. K Satanovi přistupují pouze jako k literární postavě, která „představuje metaforickou konstrukci odmítající tyranii a hájící lidskou mysl a ducha“.

Celá organizace i její program Satan After School tak vznikla jako jakýsi „trucpodnik“ v reakci na to, že na amerických školách ve velkém organizují odpolední kroužky různé církve či náboženské spolky. Satan v názvu pak dává tušit, že se tito lidé vymezují zejména vůči křesťanským organizacím a jejich dogmatům.

The Satan Temple tak podle svých slov chce děti v kroužcích vést mimo jiné ke kritickému myšlení, empatii, řešení problémů, tvůrčímu vyjadřování a osobní suverenitě. June Everettová, ředitelka programu Satan After School, uvedla, že typické aktivity kroužku se zabývají vědou, ale také uměleckými a řemeslnými činnostmi a rovněž se zde pracuje na komunitních projektech.

Vedle toho ovšem také sdělila, že první impuls založit kroužek v Memphisu přišel ve skutečnosti z řad rodičů. Ale je ráda, že se jiní lidé ozývají s kritikou. Je to podle ní důkaz, že všichni žijí v úžasné a svobodné zemi. „Je to první dodatek v praxi,“ zakončila Everettová.

Biskup vystoupil z církve. Zahořel k rozvedené autorce erotických románů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám