Hlavní obsah

Biskup vystoupil z církve. Zahořel k rozvedené autorce erotických románů

V roce 2010 se stal ve svých 41 letech nejmladším španělským biskupem. Minulý měsíc se však Xavier Novell rozhodl na svou funkci rezignovat, přičemž katolická církev uvedla, že jde o osobní důvody, a další detaily nesdělila. Teď vyplulo na povrch, že bývalý duchovní zahořel láskou k autorce erotické literatury se satanskou tematikou.

Foto: Profimedia.cz

Biskup se rozhodl opustit církev kvůli lásce (ilustrační foto).

Článek

Biskup přitom patřil svými názory ke konzervativcům, podporoval i takzvanou konverzní terapii pro homosexuály, neschvaloval potraty a prováděl exorcismus. Jeho rozhodnutí vzdát se své pozice proto mnohé překvapilo, uvádí BBC.

Španělský server Religión Digital, jenž se zabývá náboženskou tematikou, přinesl nyní informaci, že se Novell zamiloval do rozvedené Silvie Caballolové, psycholožky a autorky erotických románů s okultními náměty. Někdejší biskup si podle informací serveru aktuálně hledá v oblasti Barcelony práci jako agronom.

BBC uvádí, že Caballolová ve svých knihách řeší střet dobra a zla, boha a ďábla a její zápletky pořádně otřesou hodnotami i vírou. Jeden z jejích titulů nese název Peklo Gabrielova chtíče (The Hell of Gabriel’s Lust), napsala také trilogii Amnesia. Jedno z jejích děl pak slibuje cestu k sadismu či šílenství.

Je to jen jeho věc, uvedla diecéze

Dvaapadesátiletý exbiskup ani spisovatelka na zveřejněné informace nereagovali. Server Religión Digital nicméně Novella ve svém článku ocitoval.

„Zamiloval jsem se a chci dělat věci pořádně,“ nechal se prý slyšet bývalý duchovní. Diecéze mezitím vydala prohlášení, že informace, ať už jsou pravdivé, či nikoli, jsou ryze Novellovou osobní záležitostí.

Papež poslal do římských věznic 15 000 nanuků

Koktejl

Podle BBC kauza opět rozproudila diskusi ohledně celibátu v církvi. V dřívějších rozhovorech totiž Novell uvedl, že se v mládí zamiloval do osmnáctileté dívky, s níž se chtěl oženit a mít i děti, pak se ovšem vydal jinou cestou.

Dokonce i v církvi však byly některé jeho názory kontroverzní.

Dominikánská jeptiška Lucía Caramová uvedla, že přišel o rozum, a kritizovala jeho propagaci konverzní terapie pro homosexuály. Stejné vášně budila i Novellova podpora nezávislosti Katalánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám