Hlavní obsah

Američan za život spořádal více než 34 tisíc Big Maců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Don Gorske za celý život snědl přes 34 tisíc Big Maců. Sedmdesátiletý muž se tak stal jedním z mála lidí, kterým se zápis v Guinnessově knize rekordů daří udržet několik desítek let, a to i díky tomu, že v průměru jí denně dva tyto hamburgery z fastfoodového řetězce McDonald’s.

Foto: Profimedia.cz

V restauraci poblíž domu Dona Gorskeho visí i jeho fotografie.

Článek

Na to, že se Gorske se svým půlstoletí starým zvykem jíst každý den Big Mac dožije 70 let, sázel málokdo, poznamenal deník The Guardian. Ale snížení počtu snědených hamburgerů na dva denně (namísto dřívějších devíti), vynechání hranolků a každodenní šestikilometrová procházka mu nejen pomohly stát se sedmdesátníkem, ale také mu umožnily rozšířit svůj rekord v počtu snědených Big Maců za život na více než 34 tisíc.

„Mnoho lidí si myslelo, že už budu mrtvý,“ řekl Gorske v rozhovoru zveřejněném organizací Guinness World Records, která v databázi vede databázi více než 40 tisíc světových rekordů.

Podle Guardianu je těžké vyjádřit, jak zásadní význam má McDonald’s a jeden z jeho nejznámějších hamburgerů pro identitu vězeňského dozorce ve výslužbě z Fond du Lac ve Wisconsinu. A to i přes dlouhodobá varování odborníků, kteří tvrdí, že pravidelná konzumace rychlého občerstvení může vést k řadě zdravotních problémů, protože tyto pokrmy jsou napěchované kaloriemi, sodíkem, cukrem a tukem.

Kanaďan na posezení spořádal 135 nejpálivějších papriček na světě

Koktejl

Don Gorske uvedl, že jeho láska k Big Macům začala, jakmile si 17. května 1972 dal svůj první. „V tu chvíli jsem si řekl, že je budu pravděpodobně jíst do konce života,“ vysvětlil a dodal, že od té chvíle je začal i počítat. Od prvního Big Macu si každý den schovává účtenky i obaly.

Jeho matka si dělala starosti, když viděla jeho fascinaci Big Macem, a proto musel Don slíbit, že každý den sní i jedno jídlo jiné než Big Mac. Ale v roce 1981 ho k tomu nutit přestala.

Ve „vrcholné formě“ jezdil Don do McDonald’s každý den a objednával si až devět Big Maců. V provozovně nejblíže jeho domu visí na stěně jeho portrét, a na parkovišti u této restaurace prý dokonce požádal svou ženu Mary o ruku.

Nyní obvykle chodí do McDonald’s dvakrát týdně a objednává si několik Big Maců. Jeden čerstvý vždy hned sní a ostatní si odveze domů, kde si je průběžně ohřívá v mikrovlnce, když má hlad.

V současnosti tak již překonává své dřívější rekordy. V roce 2011 dosáhl hranice 25 tisíc. Loni snědl 728 Big Maců, tedy necelé dva denně, a jejich celkový počet tak zvýšil na 34 128. Chuť na hamburgery ho však stále nepřešla a tvrdí, že má spoustu místa na další.

KVÍZ: Podivné, nesmyslné a bizarní rekordy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám