Hlavní obsah

Aligátoři zamrzli v rybníku, z ledu jim vykukovaly jen nozdry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raleigh

Jak se dovedou vypořádat s tuhými mrazy, předvedli aligátoři před pár dny v parku v Severní Karolíně, kterou zasáhla studená fronta. Plazi zamrzli v ledové vodě, nad hladinu však vystrčili špičky hlav, aby mohli dýchat. Video, které správci rezervace zveřejnili minulou neděli, následně přinesla agentura AP.

Video: TMX/THE SWAMP PARK; TMX/GATOR COUNTRY ALLIGATOR RESCUE, AP

 
Článek

„Oči má zavřené a nad hladinu mu vyčuhují jen nozdry, aby mohl dýchat,“ komentoval generální manažer Swamp Parku George Howard. „Celé tělo se vznáší pod hladinou, je to fantastické,“ dodal.

Howard neskrýval své nadšení, tento fenomén naposledy v parku spatřil před několika lety. Úkaz však netrval dlouho, v úterý se oteplilo, a plazi se tak uvolnili z ledového sevření. Momentálně v rezervaci žije 12 aligátorů, kteří nemohli být vypuštěni do divoké přírody.

Stejně se zachovali i aligátoři v Gator Country v Texasu. „Koukněte se přímo dolů pod sebe, uvidíte aligátora, který má čumák prostrčený nahoru, aby mohl přijímat kyslík a dýchat. Lidi, to je úžasné, takto aligátoři přežívají v ledu,“ popisuje rovněž na zveřejněném videu majitel parku Gary Saurage.

Přežívají díky brumaci

Aligátoři jsou ektotermní živočichové, kteří nedokážou své tělo sami ohřívat. Pod vlivem nízké teploty vody si však umí snížit svou tělesnou teplotu a zpomalit metabolismus, čemuž se odborně říká brumace. Takto vydrží i několik měsíců, než se oteplí.

Do značné míry tento mechanismus připomíná hibernaci. Na rozdíl od ní jsou ale plazi během brumace v bdělém stavu, a mohou tak vykazovat občasnou aktivitu.

Na Floridě se vylíhl vzácný bílý aligátor

Koktejl

Reklama

Související témata:
Nozdry

Výběr článků

Načítám