Hlavní obsah

„Naprosto nepochopitelné.“ Kapitán airbusu těsně před odletem omylem aktivoval nouzovou skluzavku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující už seděli připoutaní v sedačkách a posádka airbusu společnosti British Airways už činila poslední přípravy na odlet 3. února z londýnského Heathrow do Bukurešti. Vše šlo podle plánu, než kapitán udělal hrubou chybu, kvůli níž jej zaměstnavatel vzápětí suspendoval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dveře letadla byly uzavřené, a jak ukládají předpisy, ovladač nouzové skluzavky byl v poloze „zapnuto“. Znamená to, že pokud by se v tu chvíli dveře otevřely, skluzavka by se automaticky nafoukla a „vystřelila“ mimo trup. Tedy scénář pro mimořádné situace.

Kapitán airbusu ale podle deníku The Sun zapomněl předat pozemnímu personálu nějaké dokumenty. Vyšel z kokpitu a dveře otevřel, aniž by nouzovou skluzavku deaktivoval.

Mechanismus zareagoval spolehlivě – k neštěstí pasažérů a také pilota samotného. Skluzavky se nafoukly a letadlo už nesmělo odstartovat.

„Více než začátečnická chyba. Naprosto nepochopitelné,“ komentoval situaci nejmenovaný zdroj British Airways. Společnosti tím v sobotu 3. února vznikla škoda 50 tisíc liber (téměř 1,5 milionu korun).

Cestující si počkali více než tři hodiny

Incident okamžitě spustil poplach a k airbusu vyrazili letištní hasiči, kteří cestující evakuovali. Letadlo muselo na prohlídku, při níž mu technici zabudovali novou skluzavku.

Cestující si na odlet do rumunské metropole museli více než tři hodiny počkat v budově terminálu. Jiné bylo nejen letadlo, ale i kapitán. Ten původní dostal zákaz dalšího pilotování na dobu neurčitou.

Cestující nemohli v Brazílii vystoupit z letadla, zdržely je včely

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám