Hlavní obsah

Novozélandské aerolinky budou před letem vážit cestující

Novozélandská národní letecká společnost bude měsíc vážit cestující, než nastoupí na palubu mezinárodního letu. Air New Zealand chce během průzkumu zvážit deset tisíc cestujících, aby piloti před startem lépe znali hmotnost a vyvážení letadla.

Foto: Profimedia.cz

Air New Zealand

Článek

Letecká společnost uvedla, že průzkum začal tento týden a potrvá do 2. července. Čísla na váze ovšem nikdo neuvidí. Aerolinky podle agentury AP slibují, že nikde nebude žádný viditelný displej, a údaje o hmotnosti budou anonymní dokonce i pro zaměstnance letecké společnosti.

„Vážíme všechno, co je v letadle – od nákladu přes jídlo na palubě až po zavazadla v zavazadlovém prostoru,“ uvedl v prohlášení Alastair James, specialista na zlepšení kontroly nákladu u letecké společnosti. „Pro zákazníky, posádku a kabinová zavazadla používáme průměrnou hmotnost, kterou získáváme z tohoto průzkumu.“

Údaje vyžaduje Úřad pro civilní letectví. Podle jeho pravidel mají letecké společnosti různé způsoby, jak hmotnost cestujících odhadnout. Jednou z nich je pravidelně provádět průzkumy, jako to dělá Air New Zealand. Další možností je přijmout standardní hmotnost stanovenou úřadem.

Pasažéři tloustnou

V současné době je úřadem stanovená hmotnost pro osoby starší 13 let 86 kilogramů, což zahrnuje i příruční zavazadla. Úřad naposledy změnil průměrnou hmotnost cestujících v roce 2004, kdy ji zvýšil ze 77 kilogramů.

Zdravotní statistiky však ukazují, že Novozélanďané jsou stále těžší. Podle posledního národního zdravotního průzkumu je míra obezity u dospělých 34 procent, zatímco o rok dříve to bylo 31 procent. U dětí se míra obezity zvýšila na 13 procent z deseti procent o rok dříve.

V Austrálii se zřítilo letadlo, oba piloti odešli po svých

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám