Hlavní obsah

Zákon o hazardu by ohrozil svobodu internetu, protestuje sdružení

• Aktualizováno
Novinky, mif

Proti návrhu zákona o hazardních hrách, kterým se nyní zabývá Sněmovna, ostře protestuje Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). Podle něj případné schválení návrhu povede k zásadnímu ohrožení svobody internetu, protože dává ministerstvu financí neomezenou pravomoc zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, na které bude podle názoru úředníků provozována nepovolená internetová hra. V případě schválení se SPIR hodlá obrátit na soud.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Součástí ministerstvem předloženého a vládou schváleného zákona o hazardních hrách je blokační paragraf 82, který říká, že provozovatel internetu bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

„SPIR plně podporuje úsilí o účinnou regulaci sektoru loterií a hazardních her. Považujeme však za nepřípustné zavádět pro tento účel neadekvátní a podle našeho názoru i neústavní prostředky, které budou znamenat bezprecedentní zásah do svobody internetu, navíc na základě pouhého rozhodnutí orgánu státní správy,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neomezená pravomoc

Hlavní problém je podle něj v tom, že ministerstvo ustanovením paragrafu 82 návrhu zákona získá neomezenou pravomoc „zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, na které bude dle názoru ministerstva provozována nepovolená internetová hra, a tím znemožnit fungování celé internetové stránky, včetně částí, které s internetovým hazardem nemají nic společného“.

„Ministerstvo si tím uzurpuje právo cenzurovat internetový obsah a likvidačním způsobem zakročit proti jakémukoli internetovému subjektu – výklad toho, co je nepovolenou hrou, má totiž opět podléhat pouze ministerstvu bez jakékoliv kontroly. Případné soudní přezkoumání a soudní verdikt již v řadě případů nezmění nic na skutečnosti, že dlouhodobě zablokovaný web mezitím zkrachuje,“ konstatoval Simkanič.

Zdůraznil, že v případě schválení návrhu zákona je SPIR připraven bránit svobodu internetu až u Ústavního soudu.

Nejde o cenzuru, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo připomínky sdružení odmítá. "Řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení a na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu," uvedl pro Novinky.cz náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

"Cílem ministerstva financí je pouze odstranění současného neudržitelného stavu na internetovém trhu sázkových her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, a zároveň ochrana legálních a daně platících provozovatelů a jejich klientů," doplnil Závodský.

Farský: Jako velký bratr

O tom, že chce ministerstvo financí vedené šéfem ANO Andrejem Babišem získat pravomoc blokovat internetové stránky, informovaly Novinky již v září. [celá zpráva]

Už tehdy poskytovatelé internetu a političtí oponenti hovořili o tom, že jde o protiústavní snahu ministerstva stát se nejvyšším cenzorem internetu v zemi. Krok ministerstva naopak vítají čeští provozovatelé internetových her, kteří by se mohli zbavit nelegální a zahraniční konkurence.

Ministerstvo bude moci blokovat a vybírat stránky, které se hodí nebo nehodí.
poslanec TOP 09 Jan Farský

„Ten zákon udělá z ministerstva financí velkého bratra, protože aby mohl uplatňovat blokační paragraf, bude muset vidět do našich počítačů,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Jan Farský.

Před čtyřmi lety byl Farský mezi poslanci, kteří připravovali nový loterijní zákon, ve kterém navrhoval podobný blokační paragraf. Ale poté, co se proti tomu postavila odborná veřejnost a provozovatelé internetu, návrh stáhl. Podle svých slov si uvědomil, že jde o lehce zneužitelný nástroj, který by úředníci dostali.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Sdružení pro internetový rozvoj sdružuje široké spektrum významných subjektů české internetové ekonomiky od poskytovatelů obsahu až po telekomunikační společnosti. Mezi členy SPIRu patří například Seznam.cz, Microsoft, Vodafone, T-Mobile či Česká tisková kancelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám