Hlavní obsah

Za odkazy na Facebook a Instagram stopka. Twitter bude účty odstraňovat

Los Angeles

Elon Musk sliboval, že jako nový šéf Twitteru vrátí na tuto sociální síť „absolutní svobodu slova“. Jeho reálné činy ale tomu moc neodpovídají. Poté, co v minulém týdnu zablokoval účty na Twitteru několika novinářům, se nyní chystá odstraňovat z Twitteru účty, které propagují konkurenční sítě.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Sociální síť, kterou vlastní miliardář Elon Musk, to o víkendu oznámila na svém účtu Twitter Support. Týká se to rovněž obsahu, v němž jsou odkazy nebo uživatelská jména k platformám Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr a Post.

Povoleny zůstanou takzvané křížové příspěvky. Tedy takové, které pocházejí z jakékoliv jiné platformy a směřují na více jiných platforem. Odkazy a uživatelská jména na sociální platformy, které Twitter na seznamu nepovolených platforem výslovně neuvádí, jeho novou politiku neporušují. Podrobnosti firma uvádí v on-line příručce.

Na seznamu není například TikTok, což je platforma pro zveřejňování krátkých videí. Jejím vlastníkem je čínská společnost ByteDance. Naopak sociální síť Truth Social, kterou vyvinula společnost Trump Media & Technology Group bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, na seznamu je.

Docházejí peníze? Musk shání investory pro Twitter

Internet a PC

Blokace účtu Trumpa na Twitteru

Trump měl původně na Twitteru více než 88 milionů sledujících. Sociální síť proti jeho tweetům dlouho nijak nezasahovala, předloni v květnu však začala k některým jeho výrokům o údajných rizicích korespondenčního hlasování přidávat vysvětlující poznámky a odkazy na nezávislé informace.

Změna nastala předloni v listopadu, kdy Twitter začal řadu Trumpových tvrzení o domnělých volebních podvodech skrývat a přidávat k nim poznámku, že se jedná o zavádějící informace. Po nepokojích způsobených Trumpovými příznivci loni v lednu, při kterých přišlo několik lidí o život, se Twitter nakonec rozhodl účet exprezidenta zcela zablokovat.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Bývalý prezident USA Donald Trump na golfovém turnaji v Bedminsteru.

Role Twitteru jakožto prostředku přímé komunikace mezi politiky a voliči v posledních letech narůstá po celém světě. Trump od ledna 2017 do konce svého pobytu v Bílém domě na svém účtu sdílel cizí obsah (retweetoval) či napsal vlastní příspěvek (tweetoval) více než 25tisíckrát, v průměru 18krát denně. Trump oznámil, že bude usilovat o kandidaturu na prezidenta v roce 2024.

Minulý měsíc ale Musk Trumpovi účet na Twitteru opět obnovil. Exprezident však komunikační platformu už asi využívat nebude. „Nevidím pro to žádný důvod,“ řekl Trump prostřednictvím videa na schůzi lobbistické skupiny Republikánská židovská koalice (RJC), když byl dotázán, zda se na Twitter vrátí.

Od odblokování svého účtu žádný nový příspěvek nepřidal.

Odchází celebrity a inzerenti

Současný majitel Twitteru Musk je nyní druhým nejbohatším člověkem na světě. Firmu koupil v říjnu za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) a ve společnosti od té doby zahájil dramatické změny, včetně propuštění zhruba poloviny zaměstnanců a většiny vedení s cílem snížit náklady. Jak nedávno uvedl americký deník The New York Times, od nástupu Muska do vedení společnosti se podle průzkumu prudce zvýšil rozsah problematického obsahu a dříve zakázaných účtů na sociální síti.

Odchod z Twitteru od té doby oznámili například herci Jim Carrey a Whoopi Goldbergová, supermodelka Gigi Hadidová či hudebník Jack White ze skupiny The White Stripes nebo zpěvák Elton John. Hadidová označila Twitter pod Muskovým vedením za „žumpu nenávisti a fanatismu“. Muska nicméně mnozí obdivují a vzhlížejí k němu jako k vizionáři bez ideologické zátěže mainstreamových médií, který na Twitter vrátí svobodu slova.

Kvůli tomu také snížili výdaje na reklamu velcí inzerenti, kteří zajišťují asi 90 procent příjmů Twitteru. Čekají, jak se bude platformě dařit. Ekonom Lukáš Kovanda poukázal na to, že v důsledku „Muskova převzetí platformy a oznámení jeho záměrů z ní však svoji inzerci stahují velké společnosti typu Pfizer“. Reklamu na Twitteru pozastavily také další významné podniky, například největší americká automobilka General Motors, koncern Volkswagen či společnost Apple.

Foto: Miguel Roberts, ČTK/AP

Elon Musk

Musk vzal zpátečku. S Applem už válčit nechce

Internet a PC

Šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX se inzerenty, které po jeho převzetí platformy odradil údajný nárůst nenávistných projevů a dalšího škodlivého obsahu, snaží přivést zpět.

Musk například v předminulém týdnu uvedl, že společnost Apple již svou inzerci plně obnovila. Stalo se tak poté, co Musk vyhrožoval Applu válkou. Následně se však setkal se šéfem Applu Timem Cookem a celý spor urovnali.

Musk minulý týden přišel o prvenství v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg. Z první příčky jej sesadil francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží. Hodnota Arnaultova majetku nyní podle žebříčku dosahuje přibližně 163 miliard dolarů, zatímco hodnota Muskova majetku činí zhruba 156 miliard dolarů.

Twitter čeká nejvýraznější změna od jeho vzniku

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám