Hlavní obsah

Za jediný měsíc zobchodovali Češi kryptoměny v hodnotě 430 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v dubnu meziročně stoupl zhruba o 23 procent na více než 430 milionů korun. Proti březnu je to víc o osm procent. Za první čtyři měsíce roku se pak celkem v ČR zobchodovaly kryptoměny za 1,53 miliardy korun, což je o 32 procent více než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů českého obchodníka Bit.plus.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Obchodování táhl především bitcoin, nakupoval se v očekávání blížícího se halvingu a možného dalšího zhodnocení. To se ale po půlení odměn těžařům zatím nestalo, protože zvýšení se do ceny promítlo již s předstihem. V delším časovém horizontu ale bitcoin pravděpodobně zdraží,“ prohlásil ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Před halvingem – tedy v pátek 19. dubna – se bitcoin obchodoval za 1 549 107 Kč. Bezprostředně po halvingu kurz mírně klesl na 1 518 075 Kč, propad ale pokračoval i v dalších dnech a týdnech.

Bitcoin se vzpamatoval a začal pozvolna růst

Internet a PC

Dno bitcoin podle aktuálních výsledků našel zkraje května, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 335 113 Kč. Už během uplynulého víkendu ale začal kurz opět výrazně posilovat. Aktuálně se jedna virtuální mince nabízí za 1 491 701 Kč.

Stránský nicméně předpověděl, že se bitcoin může brzy dostat až k ceně 80 000 dolarů (1,86 milionu korun) a ještě letos podle něj není nereálná ani cena 100 000 dolarů (2,32 milionu korun).

Útok na Izrael

Podle investičního analytika Wood & Company Tomáše Kacerovského došlo v dubnu po více než půl roce růstu na kryptoměnovém trhu k silnější korekci. Její nejdramatičtější fáze nastala podle něj chvíli poté, kdy íránské drony odstartovaly na Izrael. Stalo se tak během víkendu a jediné otevřené trhy, kde mohli vyděšení investoři bojící se poklesu prodávat svá aktiva, byly ty kryptoměnové, uvedl.

Cenu a zájem o bitcoin letos podle expertů ovlivnilo především spuštění bitcoinových ETF fondů na začátku roku a pak halving neboli půlení odměn za potvrzování bitcoinových transakcí v druhé polovině dubna.

„Samotný vývoj bitcoinu před halvingem nebyl extra pozitivní, bitcoin následoval technologické akcie a i na něm zavládly výprodeje. Celkovou náladu na trzích totiž kazí odsun prvního letošního snížení úrokových sazeb v USA. Po halvingu se však bitcoinu opět daří a z pohledu do historie by nepřekvapil ani další růst na historický rekord, jak měl v historii bitcoin po halvingu ve zvyku,“ doplnil analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Halving bitcoinu

Bitcoin je jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších kryptoměn. Tato virtuální měna vznikla už v roce 2009, větší popularitě se ale těší až v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Těžaři přitom dostávají za svou činnost poplatky od ostatních uživatelů. Snížení jejich odměny je právě zmiňovaný halving.

Je to mechanismus, který představuje jednu z hlavních výhod bitcoinu. Umožňuje postupný pokles nabídky bitcoinu, což zvyšuje jeho hodnotu v čase. Zatím poslední halving se uskutečnil v noci z pátku 19. dubna 2024 na sobotu 20. dubna 2024.

Halving bitcoinu dokončen. Jak zareagoval kurz?

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám