Hlavní obsah

Bitcoin se vzpamatoval a začal pozvolna růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben byl pro bitcoin kvůli výraznému poklesu kurzu nejhorší měsíc od konce roku 2022. Jak to ale nyní vypadá, v květnu se nejznámější kryptoměna na světě otřepala a začala opětovně růst. V tomto týdnu se tak hodnota vrátila opět nad pomyslnou hranici 1,5 milionu korun. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Stalo se tedy přesně to, co analytici kryptoměnového trhu pro Novinky.cz předpovídali. Koncem dubna se uskutečnil halving, tedy snížení odměny pro těžaře. Na to zareagoval kurz propadem, následně ale začal růst.

Před halvingem – tedy v pátek 19. dubna – se bitcoin obchodoval za 1 549 107 Kč. Bezprostředně po halvingu kurz mírně klesl na 1 518 075 Kč, propad ale pokračoval i v dalších dnech a týdnech.

Bitcoin letí dolů, má za sebou nejhorší měsíc od konce roku 2022

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Dno bitcoin podle aktuálních výsledků našel zkraje května, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 335 113 Kč. Už během uplynulého víkendu ale začal kurz opět výrazně posilovat. V pondělí před polednem se tak jedna virtuální mince nabízela už za 1 521 166 Kč.

V tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, zda bitcoin bude klesat, nebo zda kurz zamíří směrem vzhůru k novým rekordům. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tak potřeba dobře zvážit všechna rizika.

V březnu padl nový rekord

Sluší se ale připomenout, že v letošním roce jinak bitcoin zažil bouřlivý růst. Zkraje ledna totiž hodnota činila pouze 946 227 Kč. V půlce prvního měsíce letošního roku však přišel impuls, který zapříčinil dramatický nárůst.

Řeč je o schválení 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Investoři se díky tomu začali o nejznámější kryptoměnu na světě daleko více zajímat, což v půlce března vyvrcholilo stanovením nového rekordu bitcoinu, když se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Kurz zatím ještě nikdy nebyl vyšší.

Touto optikou je tak i současná hodnota převyšující 1,5 milionu korun velkým úspěchem, neboť od začátku roku jde o růst o více než půl milionu korun.

Halving bitcoinu

Bitcoin je jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších kryptoměn. Tato virtuální měna vznikla už v roce 2009, větší popularitě se ale těší až v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Těžaři přitom dostávají za svou činnost poplatky od ostatních uživatelů. Snížení jejich odměny je právě zmiňovaný halving.

Je to mechanismus, který představuje jednu z hlavních výhod bitcoinu. Umožňuje postupný pokles nabídky bitcoinu, což zvyšuje jeho hodnotu v čase. Zatím poslední halving se uskutečnil v noci z pátku 19. dubna 2024 na sobotu 20. dubna 2024.

Ethereum také posiluje

Kurz bitcoinu již tradičně kopírují také další kryptoměny. Například ethereum se zkraje května nabízelo za 67 007 Kč, aktuálně ale kurz povyskočil na 74 486 Kč.

Pro úplnost dodejme, že letošní rok odstartovalo ethereum kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoin během pár hodin posílil o 100 000 korun

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám