Hlavní obsah

Vysokorychlostní internet má jen minimum domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen malá část českých domácností má vysokorychlostní připojení k internetu. Vyplývá to z průzkumu Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR), podle kterého je k síti přes ADSL připojeno jen zhruba 5,5 procenta domácností a další tři procenta využívají rychlé připojení prostřednictvím rozvodů kabelové televize. Tito uživatelé přitom mají na internetu asi dvojnásobnou aktivitu oproti ostatním.

Foto: Stanislava Dvořáková

V úterý 22.března společnost Tepvos čekala na další zápis vítěze na Putovní pohár.

Článek

Většina domácích uživatelů se k internetu stále ještě připojuje prostřednictvím pomalého a zastaralého vytáčeného připojení (dial-up) s teoretickou maximální rychlostí 56 Kbit/s, při kterém se platí za dobu připojení a tudíž je nutné hlídat dobu surfování.

Důvodem je pravděpodobně pro mnoho domácností stále nepřijatelná cena rychlého paušálního připojení k internetu a jeho horší dostupnost v menších městech a vesnicích.

Dvanáct procent uživatelů má mobilní internet

Velkou oblibu si v České republice získalo také mobilní připojení k internetu prostřednictvím technologie GPRS, které využívá 12 procent uživatelů. Rychlost takového připojení je sice ještě o něco nižší než u klasického dial-upu, ale zato mobilní operátoři Eurotel a T-mobile nabízí neomezený paušál, v rámci kterého lze surfovat na internetu 24 hodin denně za cenu okolo 800 korun měsíčně. [celá zpráva]

V červnu rekordní návštěvnost

Český internet zaznamenal letos v červnu rekordní návštěvnost. Počet uživatelů vzrostl na 4,23 miliónů, což je o 15 procent více než v květnu. Vyplývá to ze statistik iAuditu, kterého se účastní naprostá většina významných domácích komerčních serverů.

Z průzkumu dále vyplývá, že více než tři čtvrtiny uživatelů internetu mají k dispozici připojení z domova a polovina uživatelů se na internet připojuje z práce.

Anketa

Jak rychle se připojujete z domova na internet?
Méně jak 56 Kbit/s
20,7 %
64-128 Kbit/s
16,5 %
192-512 Kbit/s
26,6 %
Více než 512 Kbit/s
23,9 %
Z domova se nepřipojuji
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1129 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se nejvýhodněji připojit k internetu?

Možnosti připojení k celosvětové síti internet jsou už i v České republice poměrně široké a právě proto vám přinášíme přehled nejrozšířenějších druhů...

Výběr článků

Načítám