Hlavní obsah

Česko zaostává v používání internetu za evropským průměrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Celosvětovou síť internet využívá téměř každý druhý Evropan. Vyplývá to z průzkumu agentury Fessel-GfK, podle které míra penetrace letos dosáhla ve 31 zkoumaných státech Evropy 41 procent. To je o 17 procentních bodů více než loni. V ČR a na Slovensku se však alespoň příležitostně k internetu připojuje jen každý třetí občan.

Foto: Martina Mončeková

Dnes jím jako Zambijec, zítra tak jez Ty!

Článek

Nejvíce internet využívají lidé v severských zemích, mezi které patří Dánsko, Švédsko, Finsko a Island. V těchto zemích se na internet připojují tři čtvrtiny obyvatelstva. Špatně na tom není ani Německo s 57% penetrací a Rakousko, ve kterém síť sítí využívá 56 % obyvatel. Naopak nejméně uživatelů internetu najdeme na Ukrajině, kde se alespoň občas surfování na síti věnuje pouze osm procent populace.

Surfuje polovina obyvatel Slovinska a Estonska

Výrazný rozvoj internetové komunikace nastal také v reformních zemích střední a východní Evropy. Z postkomunistických států je internet nejvíce rozšířen ve Slovinsku a Estonsku, kde po něm surfuje asi polovina obyvatel. Právě v transformujících se zemích byly podle agentury v posledních letech zaznamenány největší přírůstky internetového připojení.

Jak jsme na tom my?

V Česku se počet lidí, kteří se alespoň občas připojí k internetu, od roku 2000 zdvojnásobil, na Slovensku dokonce ztrojnásobil. V obou zemích tak v letošním druhém čtvrtletí celosvětovou počítačovou síť použilo 33 procent obyvatelstva, což nás řadí do druhé poloviny žebříčku.

Výběr článků

Načítám