Hlavní obsah

Jak se nejvýhodněji připojit k internetu?

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnosti připojení k celosvětové síti internet jsou už i v České republice poměrně široké a právě proto vám přinášíme přehled nejrozšířenějších druhů internetového připojení doplněný o aktuální ceny, který by vám měl usnadnit výběr.

Foto: Josef Zajíc

SBŠ Ostrava v přípravě.Ostrava. Bělský les 12.8.2015 Těžko na cvičiští, lehčeji na bojišti!. Simona Kovářová

Článek

Domácí uživatel, který se rozhodne připojit k sítí sítí a nechce surfovat na internetu se stopkami v rukou, má v současné době na výběr mezi čtyřmi hlavními druhy internetového připojení.

Pozn.: U každé služby (s výjimkou GPRS) jsou v tabulce uvedeny rychlosti připojení, přičemž první číslo znamená rychlost stahování, zatímco druhé označuje rychlost uploadu. Ten bývá obvykle pomalejší, neboť při běžném prohlížení webu je také datový tok směrem k poskytovateli minimální.

GPRS je nejlépe dostupné, ale pomalé

Nejrozšířenějším časově neomezeným připojením je přístup na internet prostřednictvím mobilního telefonu s technologií GPRS. Důvodem vysoké obliby je široká dostupnost, která se kryje s pokrytím sítí jednotlivých mobilních operátorů. Díky tomu můžete být na internetu nejen doma, ale i kdekoliv jinde, kde máte signál. Stačí k tomu vlastnit notebook nebo alespoň kapesní počítač. To vše za cenu okolo 800 korun měsíčně a bez omezení objemu přenesených dat.

Jediným podstatnějším nedostatkem je výrazně nižší rychlost proti ostatním druhům připojení. Rychlost, která se pohybuje okolo 50 Kbit/s, bohužel už dnes ne vždy postačuje pro komfortní prohlížení webových stránek. Zato pro práci s elektronickou poštou či komunikaci přes ICQ je GPRS ideální volbou.

ADSL je rychlé, ale obvykle datově omezené

Další možností, jak se připojit na internet, je vysokorychlostní ADSL s teoretickou rychlostí stahování až 512 Kbit/s a dostupností na více než polovině telefonních linek. Reálná rychlost připojení se však vzhledem k agregaci pohybuje jen okolo 300 Kbit/s, přičemž záleží na daném poskytovateli. I tato rychlost už ale dostačuje pro pohodlnou práci s internetem.

U ADSL je však třeba dát si pozor na objem přenesených dat a zvolit si takovou variantu, abyste se nemuseli při práci omezovat nebo naopak platit dodatečné koruny za překročení tohoto limitu. Většina poskytovatelů nabízí možnost výběru mezi 3, 6 nebo 10 gigabajty měsíčně. Najdou se však i tací poskytovatelé, kteří nabízí datově neomezené ADSL. Takové připojení vyjde např. u Czech On Line na necelých 1 250 korun měsíčně.

Kabelový internet jen pro vyvolené

Nejvyšší rychlost za rozumnou cenu nabízí v současné době poskytovatelé kabelového internetu, u kterých rychlost stahování začíná na 768 Kbit/s. Toto připojení však mohou využít jen uživatelé bydlící ve velkých městech, v jejichž domech jsou rozvody kabelové televize.

Na počátku letošního roku však oba největší operátoři začali aplikovat tzv. Fair User Policy, v rámci které snižují největším stahovačům rychlost. Je dobré si tedy předem zjistit, kolik můžete stáhnout, aniž by došlo k poklesu rychlosti.

U Wi-Fi rozhoduje pokrytí

Další alternativou je připojení prostřednictvím bezdrátových sítí Wi-Fi, u kterých se ceny pohybují ve velice širokém rozmezí a záleží především na lokalitě připojení a daném poskytovali. U bezdrátových sítí Wi-Fi je však obvykle nutné počítat s trochu vyššími zřizovacími náklady, které musí pokrýt nákup potřebného zařízení včetně nezbytné antény.

Než si objednáte bezdrátové připojení, je třeba nejprve přeměřit přímo u vás intenzitu signálu, což obvykle technici jednotlivých operátorů bezplatně provedou ještě před závaznou objednávkou služby.

Jde to i levněji

Vyznáte-li se dobře v počítačích a bezdrátových sítích, můžete zkusit i připojení přes CZFree.Net, které vyjde, co se týče měsíčních poplatků, asi nejlevněji. Za to si ale obvykle musíte koupit a nainstalovat veškeré potřebné zařízení sami.

Anketa

Kolik jste ochotni měsíčně zaplatit za internet?
do 300 Kč
17,8 %
301-599 Kč
30,2 %
600-999 Kč
11,6 %
1000-1399 Kč
9,5 %
1400-1799 Kč
5,5 %
Více než 1800 Kč
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3297 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám