Hlavní obsah

Ve hře jsou biliony. Musk se snaží zamést soudní spor kvůli dogecoinu pod stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Miliardář a zakladatel společností Tesla a SpaceX Elon Musk se obrátil na amerického soudce s žádostí o zamítnutí žaloby investorů, kteří požadují odškodné ve výši 258 miliard USD (5,6 bilionu Kč). Investoři tvrdí, že Musk provozoval pyramidový systém na podporu dogecoinu. Podle právníků amerického miliardáře je tato žaloba kvůli Muskovým „neškodným a často hloupým tweetům“ o dogecoinu smyšlenou historkou.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin

Článek

Právníci podle agentury Reuters tvrdí, že investoři nikdy nevysvětlili, jakým způsobem chtěl Musk někoho podvést nebo jaká rizika byla skrytá. Jeho výroky o dogecoinu byly podle nich příliš nejasné na to, aby podpořily tvrzení o podvodu.

Dogecoin je kryptoměna vytvořená v roce 2013 jako parodie na internetový mem Doge, který se tehdy stal internetovým fenoménem. Tento mem je založen na obrázcích psů shiba-inu, které jsou doplněné vtipnými vnitřními monology.

SpaceX bude přijímat platby v kryptoměně dogecoin. Stejně jako Tesla

Internet a PC

Muskovi právníci uvádějí, že není nic nezákonného na tweetování slov podpory nebo vtipných obrázků o legitimní kryptoměně, která má tržní kapitalizaci bezmála 300 milionů korun. „Tento soud by měl zastavit fantazii žalující strany a stížnost zamítnout,“ uvedli právníci.

Právníci také odmítli tvrzení investorů, že dogecoin je kvalifikován jako cenný papír.

Investoři obviňují Muska z toho, že za dva roky záměrně zvýšil cenu dogecoinu o více než 36 000 procent a pak ji nechal klesnout. Tím si podle nich přišel na miliardy dolarů na úkor ostatních investorů. Odškodné ve výši 258 miliard dolarů (5,6 bilionu korun) je trojnásobkem odhadovaného poklesu tržní hodnoty dogecoinu za 13 měsíců před podáním žaloby.

Ze 14 korun na dvě

Jednou z teorií je, že dogecoin získal na popularitě, když byl přidán do oblíbené aplikace pro bezplatné obchodování na burze Robinhood v roce 2021. I když to může vypadat jako slabý důvod pro zvýšení ceny této mince, důležitá je snadná dostupnost této mince a možnost obchodovat s ní. Čím jednodušší je minci nakoupit a obchodovat s ní, tím více investorů se do ní může zapojit a tím větší balík peněz se do takového obchodu může vložit.

Aktuálně se dogecoin podle specializovaného serveru Coinmarketcap obchoduje za 2,1 Kč. V polovině roku 2021 se však hodnota vyšplhala až na 14,03 Kč.

Žalovanou stranou je rovněž nezisková organizace Dogecoin Foundation, která také usiluje o zamítnutí žaloby.

Bitcoin vládne neohroženě trhu s kryptoměnami, zvýšil podíl na 42 procent

Internet a PC

Reklama

Související témata:
Dogecoin (DOGE)

Související články

Výběr článků

Načítám