Hlavní obsah

SpaceX bude přijímat platby v kryptoměně dogecoin. Stejně jako Tesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký podnikatel a technologický vizionář Elon Musk patří k velkým fanouškům kryptoměn. To se ukázalo už na konci loňského roku, kdy jeho automobilka Tesla začala přijímat platby v kybernetické měně dogecoin. Nyní se ke stejnému kroku chystá podle Muska také společnost SpaceX.

Foto: ČTK/AP

Elon Musk

Článek

Musk o tom informoval na konci minulého týdne na Twitteru: „Tesla nabízí reklamní předměty za doge, brzy přibydou také novinky od SpaceX.“

Kdy přesně by se tak mohlo stát a co přesně bude jeho společnost působící v aerokosmickém průmyslu za virtuální měnu nabízet, však neprozradil.

Výrazný vzestup a následný pád. Musk si pohrál s kurzem dogecoinu

Internet a PC

Loni s kurzem dogecoinu Musk pěkně zahýbal, když oznámil přijímání plateb v této kryptoměně v automobilce Tesla. Kurz tehdy stoupl během pouhých 24 hodin z 3,48 Kč na 4,60 Kč.

Letos se společností SpaceX už takový úspěch neměl. „Tato zpráva příliš nepomohla jinak problematické trajektorii tokenu, jehož hodnota od začátku roku klesla o více než polovinu,“ prohlásil tržní analytik ve společnosti eToro Simon Peters s tím, že kurz v pátek po oznámení vystoupal z 1,79 Kč na 1,96 Kč.

Loni v květnu byl kurz dogecoinu dokonce 15,85 Kč.

„Oznámení, že SpaceX bude přijímat doge, pravděpodobně s kurzem příliš nepohne. Nelze však podceňovat širší důsledky přijetí kryptoaktiv, jako je dogecoin, do platebních infrastruktur. Do bodu zlomu je ještě daleko, ale každá firma, která učiní podobné oznámení, tento bod o něco přiblíží,“ doplnil Peters.

Tesla už dogecoin přijímá

Dogecoin přijímá také Tesla. Elektromobily si lidé za virtuální mince každopádně koupit nemohou, tedy alespoň ty skutečné. Za ně automobilka nabízí například modely elektromobilů či sponu na opasek zvanou Giga Texas.

V minulosti šéf Tesly uvažoval o tom, že lidé budou moci nakupovat vozy za bitcoiny, což katapultovalo kurz této kryptoměny vzhůru. Následně ale z tohoto rozhodnutí vycouval s tím, že těžba bitcoinů je z velké části neekologická. Platby v bitcoinech prý bude Tesla přijímat až ve chvíli, kdy se to změní.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět kryptoměn se hroutí

Bitcoin, ethereum, tether, XRP a tisíce dalších. V současnosti prakticky neexistuje kryptoměna, která by v posledních dnech nezaznamenala výrazný propad kurzu....

Výběr článků

Načítám