Hlavní obsah

Válku nesponzorujeme, ohradilo se Xiaomi proti výtkám Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výrobce tabletů a smartphonů Xiaomi odmítl tvrzení Ukrajiny, která jej zařadila na seznam mezinárodních sponzorů války. Firma ve svém pátečním prohlášení zdůraznila, že se specializuje na výrobu spotřební elektroniky, kterou nabízí výhradně pro civilní a komerční účely.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Logo společnosti Xiaomi

Článek

Ukrajinská agentura pro prevenci korupce (NACP) ve čtvrtek oznámila, že Xiaomi bylo zařazeno na seznam kvůli obchodním aktivitám v Rusku, kde zaznamenává vysoký prodej svých výrobků. Společnost Xiaomi však tvrdí, že nevyrábí žádné zbraně ani vojenskou techniku a že se odmítá podílet na konfliktu na Ukrajině.

„Důrazně se ohrazujeme proti obvinění ze strany ukrajinské Národní agentury pro prevenci korupce, že jsme ‚mezinárodním sponzorem války‘. Nepodporujeme žádné válečné akce. Plně se hlásíme ke světovému míru. Naším posláním je umožnit všem lidem na světě užívat si lepší život prostřednictvím inovativních technologií,“ uvedl čínský podnik.

Ukrajina označila Xiaomi za sponzora války

Válka na Ukrajině

Ukrajinská protikorupční agentura ve svém textu označuje Ruskou federaci za teroristický stát. Uvádí také například, že firma Xiaomi v loňském třetím čtvrtletí zvýšila prodej v Rusku proti předchozímu čtvrtletí o 39 procent a že čínský podnik loni zdvojnásobil podíl na ruském trhu.

„V červenci 2022 zaujímala společnost Xiaomi a její dílčí značka POCO dohromady 42 procent ruského trhu s chytrými telefony, čímž se dostala na první místo v objemu prodeje,“ stojí ve zprávě ukrajinské protikorupční agentury. „Společnost Xiaomi Corporation sponzoruje vojenskou agresi teroristického státu a musí nést jak reputační, tak právní důsledky svého jednání,“ tvrdí Ukrajinci.

Po ruské vojenské invazi na Ukrajinu z konce loňského února začaly západní státy zavádět sérii protiruských sankcí, které mimo jiné západním firmám znemožnily nebo značně zkomplikovaly další působnost na ruském trhu. Uvolněné místo začaly obsazovat firmy ze zemí, které vůči Rusku nezaujaly stejně přísný postoj. To je například Indie, Čína, ale i některé země v Latinské Americe.

Server Politico v lednu napsal, že většina západních firem v Rusku navzdory sankcím dál působí. Jen kolem osmi procent firem se z Ruska k loňskému listopadu stáhlo, a naopak většina z těch, které zůstaly, byla z Německa.

Na seznamu je 24 000 fyzických a právnických osob

NACP zařadila na seznam mezinárodních sponzorů války celkem 24 tisíc fyzických a právnických osob.

„Každá zahraniční společnost, která pokračuje v práci v Ruské federaci, sponzoruje vraždy Ukrajinců. Národní agentura pro prevenci korupce identifikuje osoby zapojené do ruské války od prvních dnů války na návrh ministerstva zahraničních věcí. Vytvořili jsme největší databázi lidí zapojených do války na světě. Jedná se o 24 000 fyzických a právnických osob. Na Ukrajině byly v důsledku fungování této základny uvaleny sankce na největší počet osob a subjektů ve světové historii,“ řekl Oleksandr Novikov, vedoucí NACP.

Národní agentura pro prevenci korupce již dříve zařadila na seznam i největšího čínského stavebního dodavatele v Ruské federaci, společnost China State Construction Engineering Corporation (CSCEC). Na seznamu je také Raiffeisen Bank International.

Xiaomi patří k největším výrobcům smartphonů na světě. Vyrábí také domácí spotřebiče, tablety, chytré hodinky, software, elektrické skútry, elektrická kola a další spotřební elektroniku.

Většina smartphonů prodaných v Rusku pochází nyní z Číny

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám