Hlavní obsah

Ukrajina označila Xiaomi za sponzora války

Aktualizováno

Ukrajinská agentura pro prevenci korupce (NACP) zařadila čínského výrobce chytrých telefonů a další elektroniky na seznam zahraničních sponzorů ruské invaze na Ukrajinu. Ve čtvrtek o tom informoval server Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Ústředí společnosti Xiaomi v čínské Šanghaji

Článek

„Společnost Xiaomi byla zařazena do seznamu mezinárodních sponzorů války kvůli pokračování práce v Ruské federaci po začátku velké války (invaze). Kromě toho je Xiaomi stále lídrem v prodeji smartphonů v Rusku,“ píše Ukrajinska pravda s odkazem na NACP.

Xiaomi je podle ukrajinského listu od roku 2018 jedničkou v ruském internetovém prodeji mobilních telefonů, má tam rozsáhlou síť kamenných prodejen a ve třetím čtvrtletí uplynulého roku zvýšila dodávky do Ruska o 39 procent.

V roce 2021 ruská pobočka Xiaomi vykázala příjmy ve výši 202 milionů dolarů, což odpovídá zhruba 2,246 miliardy Kč. „Jde o obrovské finanční prostředky, ze kterých se platí neméně významné částky na daních. Z těch je pak podporována ruská armáda, která dnes zabíjí Ukrajince,“ zdůvodnila NACP zařazení společnosti na seznam sponzorů války.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

Od jara loňského roku (ruská invaze začala loni na konci února) nicméně Xiaomi v Rusku nerealizuje marketingové kampaně. Podle informací Ukrajinské pravdy však čínská společnost obnovuje nábor do ruských kanceláří a oznámila oficiální zahájení prodeje vlajkových lodí nových smartphonů, což naznačuje záměry společnosti obnovit plnohodnotnou přítomnost v Rusku.

Xiaomi patří k největším výrobcům smartphonů na světě. Vyrábí také domácí spotřebiče, tablety, chytré hodinky, software, elektrické skútry, elektrická kola a další spotřební elektroniku.

Rozsáhlý seznam

ČTK na začátku dubna informovala, že NACP zařadila na seznam mezinárodních sponzorů války celkem 24 tisíc fyzických a právnických osob.

„Každá zahraniční společnost, která pokračuje v práci v Ruské federaci, sponzoruje vraždy Ukrajinců. Národní agentura pro prevenci korupce identifikuje osoby zapojené do ruské války od prvních dnů války na návrh ministerstva zahraničních věcí. Vytvořili jsme největší databázi lidí zapojených do války na světě. Jedná se o 24 000 fyzických a právnických osob. Na Ukrajině byly v důsledku fungování této základny uvaleny sankce na největší počet osob a subjektů ve světové historii,“ řekl Oleksandr Novikov, vedoucí NACP.

Národní agentura pro prevenci korupce již dříve zařadila na seznam největšího čínského stavebního dodavatele v Ruské federaci, China State Construction Engineering Corporation (CSCEC). Na seznamu je také Raiffeisen Bank International.

Reklama

Výběr článků

Načítám