Hlavní obsah

Umělá inteligence v Česku netáhne, jsme pod průměrem EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České firmy zaostávají v EU ve využití umělé inteligence. Zatímco v tuzemsku využívají tyto nástroje čtyři procenta firem, evropský průměr je dvojnásobný, tedy osm procent. Česko je mezi sedmadvacítkou zemí EU na 18. místě. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi jednotlivými státy Evropské unie jsou podle nich výrazné rozdíly. Nejrozšířenější jsou technologie umělé inteligence v Dánsku, kde je využívá 24 procent podniků s více než deseti zaměstnanci, následují Portugalsko a Finsko se 17, respektive 16 procenty. Na konci žebříčku je Rumunsko s pouhým jedním procentem. Lepší pozici než Česko mají v této oblasti například firmy na Slovensku, v Chorvatsku či Slovinsku, vyplývá z dat.

„Firmy by si měly samy uvědomit přínosy a nezbytnost intenzivnějšího využívání analýzy dat a umělé inteligence. Pro mnohé podniky je to jedna z mála oblastí, kde se mohou odlišit a získat konkurenční výhodu, a to nejen na lokálním, ale také na nadnárodním trhu. Očekávám, že tyto technologie projdou v nejbližších letech obrovským rozmachem,” uvedl ředitel SAS Institute pro ČR Petr Šlajchrt.

Podle průzkumu technologické firmy Agnostix má mezi více než 1000 respondenty pozitivní nebo otevřený vztah k umělé inteligenci 41 procent lidí, naopak vyloženě negativně se k jejímu zavádění staví jen čtyři procenta lidí. Zhruba dvě třetiny Čechů už nyní vnímají, jak umělá inteligence pomáhá. Panují ale i obavy, hlavně ze zneužití pro vojenské účely nebo kyberkriminalitu, vyplývá z něj.

Meta staví nejvýkonnější superpočítač pro umělou inteligenci

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám