Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (164.díl)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle seriálu o programech, které nestojí ani korunu, představíme moderní správce digitálních snímků vyznačující se snadným ovládáním, dále nabídneme program pro měření kvality DVD disků. A na závěr nechybí ani jednoduchá utilita, která dokáže zrychlit start prohlížeče PDF souborů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Průběžně na start letošního cyklistického závodu nastoupilo 67 závodníků.

Článek

Picasa 1.6

S klesajícími cenami digitálních fotoaparátů roste i jejich obliba mezi méně technicky založenými uživateli a digiťáky se pomalu stávají běžným spotřebním zbožím. A právě přesně pro takové uživatele je určen moderní program Picasa, jehož cílem je co nejvíce usnadnit a zpříjemnit správu digitálních snímků ve vašem počítači.

Program Picasa ještě nedávno stál 29 dolarů, ale letos v červenci celou firmu stojící za jeho vývojem koupil známý vyhledávač Google, který se rozhodl dát tento program uživatelům internetu zcela zdarma.

Cílovou skupinou Picasa jsou především méně technicky zdatní uživatelé, čemuž odpovídá nejen funkčnost programu, ale i jeho uživatelské rozhraní. To je ztvárněno v moderním stylu a obsluhu Picasa zvládne opravdu každý.

K dispozici jsou všechny základní funkce, které normální uživatel od digitálního alba očekává, ale žádné nadstandardní funkce v programu nenajdete. Náročnější uživatelé tedy spíše zvolí komerční ACDSee, který toho po funkční stránce nabízí mnohem víc, avšak za cenu složitějšího ovládání.

Po prvním spuštění Picasa si program vyhledá všechny snímky uložené ve vašem počítači, vytvoří z nich náhledy (velikost lze nastavit) a zatřídí je do virtuálních alb, které seřadí podle roku jejich vzniku. Program dokáže zobrazit kromě JPEGu také formáty TIFF, BMP, GIF, PSD, PNG. K jednotlivým snímkům je možné přidat i několik klíčových slov, které pak usnadní jejich rychlé vyhledání. Nechybí přitom ani podpora videa.

Jednotlivé snímky je možné postupně promítat na obrazovku (slideshow), tisknout, a nebo zobrazit na časové ose. Z nástrojů pro úpravu snímků je k dispozici redukce červených očí, otáčení snímku, automatické vylepšení barevného podání a kontrastu, a nakonec i možnost oříznutí. Žádné složitější úpravy v programu provádět nelze, ale popravdě řečeno začínající uživatelé by stejně nic víc nevyužili.

Ti spíše ocení možnost snadného přenosu snímků z digitálního fotoaparátu do počítače nebo vytváření webových galerií, přičemž na výběr je šest základních šablon.

Program Picasa náročnější uživatele nejspíš neuspokojí, ale zato je velice zajímavým nástrojem pro správu digitálních snímků pro méně zběhlé majitele digitálních fotoaparátů, kterým výrazně usnadní správu fotek.

[ Ke stažení zde | Velikost: 3.5 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Nero CD-DVD Speed 3.10

Zajímá vás rychlost čtení vaší CD-ROM nebo DVD-ROM mechaniky a chtěli byste si také otestovat kvalitu vašich médií? Pak právě pro vás je určen bezplatný program Nero CD-DVD Speed, který lze získat nejen jako součást známého vypalovacího programu Nero, ale i samostatně, a to úplně zadarmo. Kromě otestování rychlosti vaší mechaniky je od třetí verze v programu začleněna i speciální funkce umožňující změřit kvalitu DVD médií. Podporovány jsou však jen některé mechaniky. Program je lokalizován do češtiny.

[ Ke stažení zde | Velikost: 530 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Adobe Reader SpeedUp 1.28

Pokud často pracujete s dokumenty ve formátu PDF, pak jistě dobře víte, že prohlížeč Adobe Acrobat Reader nepatří zrovna mezi rychlíky co se jeho startu týče. Tato malá utilita slouží k vypnutí pluginů, které pro většinu operací nejsou potřebné, a přitom jejich načítání při startu značně zpomaluje spouštění Acrobatu. V nabídce programu doporučujeme zvolit režim Fast, pokročilejší uživatelé mohou povypínat jednotlivé pluginy ručně (kliknutím na tlačítko Plugin Help se zobrazí u každého z nich jeho funkce). Nechybí ani možnost vrácení všech změn zpět.

[ Ke stažení zde | Velikost: 108 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám