Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (163.díl)

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle seriálu o programech, jejichž pořízení nezatíží váš rozpočet, se zaměříme na pracovní oblast. Čeká na vás jeden opravdu rozsáhlý slovník, šikovný kalendář a plánovač se spoustou doplňků obsahující i pracovní kalendář.

Foto: archiv autora

Hudební seskupení Corda Magico má za sebou řadu koncertů.

Článek

PEKI Slovník

Netřeba nijak zdůrazňovat, že pořízení nějakého elektronického slovníku je věc nadmíru nákladná, a tak nezbývá, než tu a tam využít služeb nějakého internetového slovníku, což ovšem klade nároky na internetové připojení, které není každému dostupné.

A proto je nutné vzít s povděkem do svých služeb nějaký freewarový slovník. Je samozřejmé, že bude zaostávat za svými komerčními bratry, zvláště co se slovní zásoby týče. Pokud se překladem hodláte živit, nebo-li zabývat profesionálně, pak vám jeho obsah nejspíše stačit nebude, zejména z důvodu malé slovní zásoby odborných termínů. Obyčejný uživatel, který však potřebuje jen tu a tam nakouknout, jaký význam má neznámý výraz, určitě nebude zklamán.

Pozastavit se však musíme nad instalací, protože není tak triviální a nezkušeným uživatelům by mohla způsobit potíže. Slovník je totiž napsaný v Javě, a tudíž k jeho spuštění potřebujete mít nainstalovaný balík Java Runtime Environment. Stáhnete si jej odsud (pozor, má kolem 50 MB) a nainstalujete jako každý jiný program. Totéž uděláte se slovníkem. Pokud byste hledali .exe soubor v adresáři, kam jste slovník nainstalovali, pak vězte, že zde se spouští soubor s příponou .vbs.

Práce se slovníkem a jeho ovládání je posléze velmi jednoduché. V menu Soubor - Výběr slovníku si vyberete požadovaný jazyk a výraz zapisujete do řádku vespod. Jak se sami můžete přesvědčit, kromě obligátní angličtiny a němčiny nabízí PEKI Slovník i méně obvyklou polštinu nebo ukrajinštinu.

Je tedy nasnadě, že pokud ve svém počítači nemáte nainstalován žádný elektronický slovník a přicházíte do styku i s jinými jazyky, než je váš mateřský, pak je PEKI tou správnou volbou.

[ Ke stažení zde | Velikost: 8.5 MB | Hodnocení: 8/10 ]

A+T (Adresy a telefony)

Možná si říkáte, k čemu vám bude další databázový program na kontakty, když už jeden používáte a import do dalšího by byl příliš namáhavý, ne-li zcela nemožný. Ale i přesto pokračujte ve čtení, protože A+T je program, který doslova mate jménem a umí toho mnohem víc, než se může zdát.

Základem je samozřejmě databáze kontaktů, kam si můžete ukládat již zmíněné adresy a telefony. Vhod může přijít i jednoduchý textový editor, který je s databází propojený, což může přijít vhod zvláště při psaní dopisů, těch elektronických nevyjímaje. Editor totiž obsahuje tlačítko, kterým můžete dopis rychle odeslat pomocí e-mailu.

Dalším užitečným modulem je i kalendář, který se dá použít jak k plánování vlastního osobního programu, tak i k poznamenání si narozenin blízkých lidí. Další moduly už jen ve stručnosti: elektronický inventář, sledování hmotnosti, databáze PSČ, telefonních předvoleb nebo poznávacích značek automobilů.

Jak vidno, i pokud nebudete používat Adresy a telefony k jejich primární funkci, pak v nich i přesto můžete najít užitečného pomocníka.

[ Ke stažení zde | Velikost: 7.2 MB | Hodnocení: 7/10 ]

Pracovní kalendář

Tento elektronický kalendář uvítají zvláště lidé, kteří jsou nějakým způsobem zapojeni do pracovního procesu, ať už na pozici zaměstnanců nebo zaměstnavatelů. Umí vám totiž přehledně ukázat, jak dlouho a kdy budete podle zákona pracovat.

Hlavní okno totiž obsahuje roční kalendář s pohledy na jednotlivé měsíce, v nichž jsou výrazně barevně odlišeny soboty, neděle a státem uznané svátky. Program zvládne označovat jak české (Ctrl+C), tak i slovenské (Ctrl+S) státní svátky.

Pak už jen v příslušných kolonkách stačí zadat počet denně odpracovaných hodin a kalendář vám spočítá, kolik času strávíte v práci každý měsíc. Zvládne samozřejmě i výpočty pro nepřetržitý provoz.

[ Ke stažení zde | Velikost: 0.6 MB | Hodnocení: 5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám