Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (162.díl)

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes si v seriálu o programech za 0,- Kč včetně DPH představíme dva užitečné doplňky multimediálního přehrávače WinAmp. První dokáže zjistit text právě hrající písničky, druhý vám velice ulehčí nahrávání internetového vysílání.

Foto: Miroslav Knotek

Starosta Neubauer s paní Lýdií Kovářovou

Článek

Evil Lyrics

Čas od času se stane, že zatoužíme znát text písně i v jeho psané podobě. Ať už je to proto, abychom se ho mohli snáze naučit nazpaměť a později si ho někde s přáteli zazpívat, anebo proto, abychom snáze porozuměli jeho slovům v cizím jazyce, vždy je k němu cesta celkem trnitá. Nejprve je nutné zjistit název písně a s ním se pak tázat u různých specializovaných databází, přičemž žádná z nich není kompletní, a tak se může takové hledání poněkud protáhnout, což nejednoho odradí.

Řešením je ovšem program s názvem Evil Lyrics, který spustíte zároveň s WinAmpem, z něhož si Evil Lyrics vezme název právě přehrávané skladby. S ním se pak za vás táže u různých internetových databází (je tedy nutné být připojen k internetu), v případě kladného výsledku vyhledávání zobrazí text songu ve svém okně, odkud si jej můžete zkopírovat jinam.

Myslel jsem si, že Evil Lyrics takzvaně nachytám na švestkách, když mu dám přelouskat text nějaké tuzemské písně, ale mýlil jsem se. Jak čeština, tak i slovenština mu nečiní nejmenší problémy, totéž se ovšem nedá říci o němčině, ale to bychom už chtěli asi příliš.

Celkově mě Evil Lyrics velice překvapil - jedná se o program přesně podle mého gusta: malý, nenáročný a přesto velice užitečný. I když ho sice nebudu používat denně, zůstává v mém počítači nainstalován i nadále.

[ Ke stažení zde | Velikost: 0.28 MB | Hodnocení: 8/10 ]

Stream Ripper

Pokud používáte WinAmp od verze 5.0 a výše a máte byť jen trochu lepší připojení na internet, pak jste si určitě všimli nabídky Internet Radio v menu Media Library. Nachází se zde několik set a možná i tisíc internetových rádií, která jsou na rozdíl od těch terestricky šířených velice vyhraněná, a tak neznám nikoho, kdo by si v široké nabídce nejrůznějších žánrů nevybral. Při poslechu ale pak zákonitě vystává jedna otázka: jak toto vysílání zaznamenat, aby ho bylo pro osobní potřebu možno použít v budoucnu (např. si jej vypálit na CD a poslouchat v discmanovi)?

Odpovědí je pak plug-in do WinAmpu s názvem Stream Ripper.  Jeho použití je vskutku jednoduché: stačí jej otevřít dvojklikem na ikonu v tray liště a spustit nahrávání. Stream Ripper pak jednotlivé písničky ukládá do zvolené složky a dokonce je i pojmenovává podle informací z internetového rádia.

Celé je to velice šikovné a propracované, takže pokud byste zatoužili potom, něco si nahrát, pak je pro vás Stream Ripper v kombinaci s WinAmpem ta správná volba.

[ Ke stažení zde | Velikost: 0.18 MB | Hodnocení: 7/10 ]

Tarify 2000

V dnešním posledním programu se odchýlíme od tématu související s MP3 a zamíříme na úplně opačný pomyslného spektra počítačových programů a zamíříme do světa financí. Používáte mobilní telefon? Tarif nebo předplacenku? Jste spokojeni se službami? Hlavně - nezatěžují vás příliš účty za telefon? A nepřemýšleli jste někdy nad tím, jestli byste u jiného operátora nebo cenového programu nezaplatili méně?

Pokud ano, tak je zde přesně pro vás program Tarify 2000. Stačí si vzít několik svých posledních telefonních účtů, z hodnot na něm vytvořit průměry, jimiž pak "nakrmíte" hlavní dialogové okno programu - kdy, kam a jak dlouho voláte nebo píšete. Software vše zpracuje a posléze vám oznámí, kolik byste za dané služby zaplatili u jednotlivých operátorů a jejich tarifních programů. A navíc se nemusíte prodírat nezáživnými tabulkami, program pro vás dokáže zobrazit i výsledky ve formě sloupcového grafu.

Možná si říkáte, že se jedná o jednoúčelový software a já vám dám za pravdu. Výsledky jeho použití jsou ovšem natolik zajímavé, že rozhodně stojí za to ho alespoň vyzkoušet.

[ Ke stažení zde | Velikost: 0.5 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám