Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (129.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám představíme plnohodnotný grafický editor pro vektorovou grafiku, pomocí kterého můžete vytvářet profesionálně vyhlížející dokumenty. Dále pak program pro snadnou publikaci vašich fotografií na internetu, a konečně i utilitu umožňující vytisknout seznam souborů ve zvoleném adresáři.

Triatlon Praha 2012

Článek

Zoner Draw 3

V oblasti grafických programů pro vektorovou grafiku již léta mezi sebou soupeří Corel DRAW a Adobe Illustrator, které jsou oba považovány za špičku v dané oblasti. Pro běžného uživatele, který jednou za čas potřebuje vytvořit pozvánky na oslavu nebo blahopřání, jsou však oba programy zbytečně drahé a vzhledem k velkému množství funkcí i složitě ovladatelné.

A právě proto mě zaujal bezplatný Zoner Draw 3, který je plnohodnotným vektorovým grafickým editorem, jehož prostřednictvím můžete snadno vyrobit profesionálně vyhlížející leták, prospekt, ale i kratší newsletter nebo grafický návrh vašich vizitek.

Tento vektorový editor pochází z dílny české firmy Zoner, která má v nabídce i jeho nejnovější - čtvrtou - verzi, za kterou je již nutné zaplatit. Naopak starší verze programu je zadarmo a i přestože nenabízí tolik funkcí, může být pro mnoho uživatelů, kteří nepracují s grafikou denně, velice užitečná.

Zoner Draw v žádné případě nemůže konkurovat profesionálním vektorovým editorům, neboť jeho paleta funkcí se omezila jen na ty nejzákladnější. I s nimi však není problém při troše snahy vytvořit graficky atraktivní a profesionálně vyhlížející tiskoviny. Vše záleží jen na kreativitě uživatele. Na druhou stranu nabídka pouze nezbytných funkcí se pozitivně projevuje na snadnosti používání programu, a tak i začínající uživatelé se v programu lehce zorientují.

Z pokročilejších funkcí v programu najdeme jen práci s vrstvami a průhledností. V programu lze nastavit různé měrné jednotky a příjemné je i to, že si můžete vybrat jednu z šesti kvalit zobrazení včetně anti-aliasingu (vyhlazení hran). Zoner Draw dále umí skenovat obrázky přímo do programu a samozřejmostí je víceúrovňová funkce zpět. Ani zobrazování českých fontů nečinilo programu žádné potíže.

Zoner Draw 3 je ideálním programem především pro domácí uživatele, kteří jednou za čas potřebují vytvořit dobře vypadající tiskoviny a přitom nechtějí investovat do profesionálního grafického programu.

Součástí instalačního balíčku (o velikosti necelých 9 MB) je také Zoner Media Explorer 3.1 určený ke správě, prohlížení a drobným úpravám fotografií.

Pozn.: Pro časově neomezenou funkčnost programu je nutné se nejprve zaregistrovat na webových stránkách. Registrace je bezplatná a obratem vám bude elektronickou poštou zaslán registrační kód.

[ Ke stažení zde | Velikost: 8,82 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Widget Print Directory 3.1

Tento jednoduchý program dokáže snadno vytisknout přehled všech souborů a složek ve vybraném adresáři na disku vašeho počítače. V programu si můžete podle 16 parametrů stanovit, jak přesně má výpis vypadat a které údaje má obsahovat (např. velikost, datum vytvoření souboru...). Výsledný přehled je možné nejen vytisknout, ale také uložit do textového souboru.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,03 MB | Hodnocení: 6,5/10 ]

Web Album Generator 1.0

Web Album Generator usnadní mnoho práce každému, kdo chce vystavit své fotografie na internetu. Program na základě stanovených parametrů automaticky vytváří webové stránky s náhledy vašich fotografií, které mohou být doplněny dokonce i popisky. Samotné ovládání programu je velice snadné a pro vytvoření vlastní galerie vůbec nepotřebujete žádné znalosti týkající se tvorby webových stránek; stačí jen vybrat fotky, stanovit si jejich velikost pro web a vybrat si jedno z několika barevných schémat. O vše ostatní se už program postará sám. Jak taková webová galerie vypadá se můžete sami přesvědčit např. na těchto stránkách. Jedinou výhradu mám k malé kvalitě náhledů, která je zapříčiněna vysokým stupněm komprese u JPEGu, jenž nejde v programu nikde upravit.

[ Ke stažení zde | Velikost: 835 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (127.díl)

Po krátké přestávce vám opět přinášíme další tři programy, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Prvním z nich je český program umožňující převod mezi více...

Výběr článků

Načítám