Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (116.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme kvalitní balík kancelářských aplikací kompatibilní s MS Office. Dále pak program pro konverzi jednotek a utilitu pro zasílání zpráv v rámci lokální sítě pod Windows XP a 2000.

Foto: Soňa Kurková

Místní sklep

Článek

OpenOffice 1.0.2 CZ

OpenOffice je kancelářský balík, jenž je v současné době asi nejlepší bezplatnou alternativou ke komerčnímu Microsoft Office XP, se kterým je dokonce kompatibilní. To znamená, že v jednotlivých programech, které jsou součástí OpenOffice můžete otevírat a upravovat dokumenty vytvořené aplikacemi Microsoft Office a naopak.

OpenOffice se skládá celkem ze šesti programů, z nichž nejdůležitějšími jsou textový editor Writer a tabulkový procesor Calc, které nabízí obdobnou paletu funkcí jako Microsoft Word a Excel. Dále je zde prezentační program Impress, editor matematických vzorců Math, jednoduchý editor vektorové grafiky Draw a WYSYWIG editor pro tvorbu webových stránek, který však kvalit komerčního FrontPage zdaleka nedosahuje. Jednotlivé programy z balíku OpenOffice jsou vzájemně provázány a dobře spolu spolupracují.

OpenOffice při standardní instalaci zabere 150 MB na pevném disku vašeho počítače, což je přibližně o několik desítek megabajtů méně než standardní instalace Microsoft Office XP. Oproti komerčnímu Office má OpenOffice trošku odlišné ovládání, i když některé věci jsou zde hodně podobné. Uživatelé zvyklí na Office si přesto budou muset nejprve OpenOffice trochu "osahat" než budou schopni využít všech jeho vlastností. Výhodou je, že všechny programy jsou pečlivě lokalizovány do českého jazyka včetně obsáhlé nápovědy. Zároveň je k dispozici i česká kontrola pravopisu, nástroj pro dělení slov a slovník synonym.

Nejčastěji používané programy, kterými je textový editor a tabulkový procesor, se svými funkcemi klidně mohou srovnávat s komerčním Officem. Ostatní programy jsou o něco horší, ale přesto pro běžného uživatele také dobře použitelné. Příjemně jsem byl překvapen slušnou kompatibilitou s Microsoft Office. Většina souborů se v obou programech zobrazovala shodně. Pouze u graficky hodně složitých dokumentů bylo trochu rozhozené formátování.

OpenOffice mohu jednoznačně doporučit všem, kteří chtějí kvalitní balík kancelářských aplikací s kompletní podporou češtiny a nechtějí přitom platit několik tisíc za Microsoft Office.

[ Ke stažení zde | Velikost: 53 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Converto 1.0.0

Converto je malý a jednoduchý program pro převod jednotek. K dispozici je více než stovka jednotek zatříděných do šesti kategorií (plocha, délka, hmotnost, teplota, čas a objem), mezi kterými můžete provádět libovolné převody. Obrovské množství jednotek (včetně několika exotických) se však negativně projevuje na přehlednosti. Program dále nabízí přístup k on-line převodníku více než 160 světových měn.

[ Ke stažení zde | Velikost: 203 kB | Hodnocení: 6/10 ]

Sendmaster XP 1.7.7.161 CZ

Tento program určený pro Windows XP/2000/NT umožňuje zasílání krátkých zpráv v rámci lokální počítačové sítě, podobně jako prográmek winpopup.exe ze starších verzí Windows. Výhodou přitom je, že pro příjem zpráv na ostatních počítačích nemusí být nainstalován či dokonce spuštěn žádný speciální program, neboť program využívá služby Messenger běžící automaticky ve Windows XP/2000 či NT. Jednotlivé zprávy lze poslat buď konkrétnímu počítači, a nebo celé pracovní skupině.

[ Ke stažení zde | Velikost: 209 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (112.díl)

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme nadstandardně vybavený internetový...

Užitečné programy, které jsou zadarmo (113.díl)

V dnešním díle vám představíme kvalitní utilitu, která dokáže uchovat vaše hesla k různým službám v šifrované podobě, dále pak klienta pro výměnu souborů mezi...

Výběr článků

Načítám