Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (117.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám představíme kvalitní bezplatný prohlížeč obrázků, který je zajímavou alternativou ke komerčnímu ACDSee, dále pak program pro snadné prohledávání oblíbených položek a konečně malou utilitu pro rozdělení velkých souborů na více částí.

Foto: Petr Hejna
Článek

XnView 1.5 Full

V dnešní době internetu a zejména digitálních fotoaparátů není vůbec neobvyklé, když máte v počítači uloženo několik tisícovek obrázků a fotografií. Pro jejich efektivní správu se nejčastěji používá komerční program ACDSee, který však ve své poslední verzi obsahuje až přemíru funkcí, což se také negativně projevuje na jeho rychlosti a přehlednosti. Přitom existuje velmi zajímavá bezplatná alternativa v podobě dokonce lokalizovaného programu XnView.

Ten stejně jako ACDSee umí zobrazit jak jednotlivé obrázky, tak i jejich náhledy, které mohou mít jednu z celkem jedenácti přednastavených velikostí. XnView přitom dokáže zobrazit více než tři stovky grafických formátů včetně animovaných gifů. Tím však možnosti programu zdaleka nekončí - k dispozici je dále např. dávková konverze obrázků, dávkové přejmenování souborů, bezztrátová rotace JPEG souborů, slide show, nástroj pro tvorbu náhledů na web a řada dalších užitečných funkcí.

U jednotlivých obrázků můžete provádět drobné úpravy jako např. změnu velikosti, úpravu počtu barev či nastavení jasu, kontrastu nebo gama křivky. Zároveň můžete přímo z programu na obrázky aplikovat jeden z několika filtrů nebo obrazových efektů.

XnView sice oproti poslední verzi komerčního ACDSee neobsahuje takovou paletu funkcí, ale zato má přehledné uživatelské rozhraní lokalizované do češtiny a přitom pro běžného uživatele obsahuje všechny potřebné funkce. Ve srovnání s často vychvalovaným a též bezplatným prohlížečem obrázků IrfanView má XnView mnohem příjemnější uživatelské rozhraní a nabízí o trochu více funkcí. Na druhou stranu XnView výrazně zaostává za oběmi programy v rychlosti zobrazování náhledů.

[ Ke stažení zde | Velikost: 3,9 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

FavSearch 1.5

Při surfování internetem jistě často narážíte na zajímavé stránky, na které se chcete vracet a jejichž adresu si uložíte do oblíbených položek vašeho Internet Exploreru. Za určitou dobu však zjistíte, že máte v oblíbených položkách již několik desítek či dokonce stovek odkazů a začíná být problém se v nich orientovat. Rychlé nalezení odkazu, který právě potřebujete, vám může usnadnit program FavSearch. Ten umožňuje fulltextové prohledávání jednotlivých odkazů v oblíbených položkách Internet Exploreru. Stačí zadat klíčové slovo a během pár vteřin se před vámi objeví všechny položky, jejichž popisek nebo adresa obsahuje klíčové slovo. Po instalaci tohoto programu se v Internet Exploreru automaticky objeví nová ikona, která umožní rychlé spuštění tohoto fulltextového prohledávače bookmarků. Škoda jen, že program není ještě více integrován do samotného prohlížeče podobně jako komerční Instant Favorites.

[ Ke stažení zde | Velikost: 521 kB | Hodnocení: 8/10 ]

SplitJoin 1.3.3

Určitě jste již někdy potřebovali rozdělit jeden velký soubor na více malých částí, abyste jej mohli přenést např. na několika disketách. Tato malá utilita umožňuje velký soubor rozdělit na více částí a následně zase z těchto částí vytvořit původní soubor. Můžete si přitom nastavit na jak velké části má program soubor rozdělit. Program vyniká snadným ovládáním a nevyžaduje instalaci.

[ Ke stažení zde | Velikost: 49 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (112.díl)

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme nadstandardně vybavený internetový...

Výběr článků

Načítám