Hlavní obsah

USA zkoumají, zda firma Huawei neporušila protiíránské sankce

Americké ministerstvo spravedlnosti zkoumá, zda čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies neporušil sankce, které Washington uvalil na Írán. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Podle něj ale zatím není jasné, jaká obvinění se prověřují, ani jak daleko vyšetřování postoupilo.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Agentura Reuters uvedla, že prokuratura prověřuje údajné dodávky výrobků pocházejících z USA do Íránu a dalších zemí v rozporu s americkými zákony o vývozu a sankcích. Společnost Huawei, která vyrábí mobilní telefony a zařízení pro telekomunikační sítě, agentuře sdělila, že koná v souladu se "všemi platnými zákony a předpisy tam, kde působí, včetně příslušných zákonů a předpisů o kontrole vývozu a sankcích OSN, USA a EU".

Krok amerických úřadů ohrožuje nejen podnikání čínské firmy v USA, už tak dost omezené, ale mohlo by mít dopad i na podstatně větší aktivity v dalších regionech, zejména v Evropě. Pokud vyšetřovatelé zjistí, že Huawei záměrně porušoval americké exportní zákony, pro jeho představitele to může mít i trestní důsledky.

Zákaz pro ZTE

Minulý týden americké ministerstvo obchodu zakázalo americkým podnikům prodávat po dobu sedmi let součásti přednímu čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Zákaz podle ministerstva souvisí s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu. ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu porušovala americké sankce.

V roce 2016 ministerstvo zveřejnilo dokumenty dokládající pochybení ZTE a spolu s tím odhalilo, jak druhá čínská společnost, označená pouze jako F7, úspěšně obcházela americké kontroly vývozu. Podle médií se má zato, že F7 je Huawei.

Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě a třetím největším výrobcem smartphonů za společnostmi Apple a Samsung. Vloni firma zvýšila čistý zisk o 28 procent na 47 miliard jüanů (přes 155 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám