Hlavní obsah

USA by měly koupit podíly v rivalech Huawei, míní ministr

– Washington

Spojené státy by měly zvážit koupi kontrolních podílů v evropských dodavatelích telekomunikačních zařízení Ericsson a Nokia, aby tak pomohly čelit dominantnímu postavení čínské společnosti Huawei v technologiích pro mobilní sítě páté generace (5G). Uvedl to americký ministr spravedlnosti William Barr. USA se obávají, že Peking by mohl využívat zařízení Huawei ke špionáži, firma však takovéto obavy odmítá.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký ministr spravedlnosti William Barr

Článek

Podle Barra by Spojené státy a jejich nejbližší spojenci měli "aktivně zvážit" návrhy na "americké vlastnictví kontrolního podílu" ve firmách Ericsson a Nokia. "Pokud by za jednou či oběma firmami stály náš velký trh a finanční síla, udělalo by to z nich mnohem impozantnějšího konkurenta," uvedl ministr.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma tvrdí, že ji Washington chce od sítí nové generace odříznout proto, že žádná americká firma nemůže nabídnout odpovídající technologii za konkurenceschopnou cenu.

Ve Francii bude 5G sítě budovat Nokia a Ericsson

Mobil

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory. Technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

Revoluce jménem 5G 

Sítě 5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí podle studií Ericssonu zpřístupní vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám