Hlavní obsah

Twitter odmítá přijmout obnovenou nabídku na převzetí. Soud dal Muskovi čas

New York

Soud odročil začátek procesu o akvizici Twitteru ze strany amerického miliardáře Elona Muska na 28. října, aby podnikateli umožnil uzavření dohody o financování akvizice. Původně měl proces začít 17. října, Muskovi advokáti ale ve čtvrtek požádali o jeho pozastavení, protože miliardář obnovil nabídku na akvizici společnosti, napsala agentura Reuters. Muskovu žádost ale odmítli právníci Twitteru.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk znovu učinil nabídku na převzetí Twitteru na začátku tohoto týdne v naději, že ukončí právní spor, který začal, když se sám pokusil od dohody z letošního dubna odstoupit. Nabídka je však podmíněna získáním financování a ukončením soudních sporů. Musk podle právníků požádal o přerušení soudního sporu do doby, než si zajistí financování. Podle soudního podání by mohla být dohoda uzavřena kolem 28. října.

Právníci Twitteru ve čtvrtek ve vyjádření zaslaném soudu Muskův požadavek odmítli. Společnost chce, aby příprava procesu pokračovala do doby, než se akvizice uskuteční. Podle nich je Muskova snaha oddálit začátek procesu „pozvánkou k páchání dalších škod a zpoždění“. Twitter na začátku tohoto týdne uvedl, že hodlá dohodu za dojednanou cenu uzavřít. Jeho právníci odmítli Muskova tvrzení, že společnost obnovenou dohodu nemíní uzavřít.

Protože Twitter zažaloval Muska, aby ho donutil koupi dokončit poté, co se před čtyřmi měsíci pokusil z dohody vycouvat, není pravděpodobné, že by firma, jejíž akcionáři již obchod schválili, od dohody odstoupila. Spíše je pravděpodobně, že Twitter usiluje o ujištění z Muskovy strany, že to tentokrát myslí vážně a znovu neodstoupí, uvedla agentura AP.

Musk opět nabízí za Twitter 44 miliard dolarů

Internet a PC

Boj o falešné účty

Musk se na koupi Twitteru dohodl letos v dubnu za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč). V červenci však oznámil ukončení dohody, což zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu. „Musk – miliardář a zakladatel několika firem, kterému radí bankéři a právníci z Wall Streetu – tvrdí, že ho společnost Twitter podvedla, aby podepsal dohodu o fúzi v hodnotě 44 miliard dolarů. To je nepravděpodobný příběh, který odporuje skutečnosti,“ stojí ve zprávě, kterou Twitter zveřejnil již v předminulém měsíci.

Výpověď u soudu se odkládá, Musk a Twitter se dohodli

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám