Hlavní obsah

Akcionáři Twitteru schválili převzetí Muskem, o transakci ale rozhodne soud

Akcionáři americké internetové společnosti Twitter v úterý schválili převzetí firmy miliardářem Elonem Muskem za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun). Informovala o tom agentura Reuters. Musk se však v létě rozhodl od dohody o převzetí odstoupit, takže o osudu transakce bude muset rozhodnout soud.

Foto: Aly Song, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk se na koupi Twitteru dohodl letos v dubnu. V červenci však oznámil, že se rozhodl dohodu ukončit, protože mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Twitter po zrušení obchodu Muska zažaloval. „Musk – miliardář a zakladatel několika firem, kterému radí bankéři a právníci z Wall Streetu – tvrdí, že ho společnost Twitter podvedla, aby podepsal dohodu o fúzi v hodnotě 44 miliard dolarů. To je nepravděpodobný příběh, který odporuje skutečnosti,“ stojí ve zprávě, již Twitter zveřejnil již v minulém měsíci.

Musk si našel další argument, proč nekoupí Twitter

Internet a PC

O Twitter už nestojí

Musk podal protižalobu a požaduje, aby mu soud kvůli údajnému porušení podmínek Twitterem umožnil odstoupit od dohody bez zaplacení sjednaného poplatku ve výši jedné miliardy dolarů. Soudní řízení by mělo začít na podzim.

V srpnu Musk své argumenty pro zrušení dohody rozšířil o tvrzení bývalého šéfa bezpečnosti Twitteru Peitera Zatka, že podnik upřednostňuje růst počtu uživatelů před omezováním spamu a poskytuje nepravdivé informace o svém kybernetickém zabezpečení.

Zatko při dnešním slyšení před právním výborem amerického Senátu uvedl, že sociální síť Twitter má slabou kybernetickou ochranu, nedokáže kontrolovat miliony podvodných účtů a poskytnout ochranu soukromí.

Zatko řídil bezpečnostní oddělení firmy, dokud nebyl letos propuštěn. V červenci zahájil kampaň, v níž informuje o nedostatcích ve firmě. Popsal ji jako chaotickou, neřízenou a laxně bojující proti spamům.

Společnost Twitter označuje Muskovy důvody pro zrušení dohody za pouhé záminky; jeho postup podle ní souvisí spíše s poklesem ceny akcií na burze.

Musk koupi Twitteru nevzdal. Má ale jednu podmínku

Internet a PC

Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Pondělní obchodování na burze přitom cena akcií Twitteru uzavřela na 41,41 dolaru.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 265 miliard dolarů (zhruba 6,5 bilionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám