Hlavní obsah

Musk opět nabízí za Twitter 44 miliard dolarů

Aktualizováno

Internetová společnost Twitter v úterý potvrdila, že obdržela nabídku od miliardáře Elona Muska, který chce provozovatele sociální sítě koupit za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii. Transakce celý podnik ohodnocuje na 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč).

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

Za dva týdny měl původně kvůli této problematické transakci mezi společností Twitter a Muskem začít soud, připomíná agentura AFP. „Obdrželi jsme dopis. Záměrem společnosti je tuto transakci uzavřít“ za stanovenou cenu, uvedl mluvčí provozovatele sociální sítě.

Akcie Twitteru v úterý po zprávě prudce posílily a obchodování s nimi bylo načas přerušeno. Konkrétně akcie posílily o 22,3 procenta a obchodování uzavřely na 52,02 USD.

„Je to jasná známka toho, že Musk poznal, že vítězství nad vedením Twitteru u soudu je velmi nepravděpodobné a že tato transakce v hodnotě 44 miliard dolarů se tím či oním způsobem uskuteční,“ uvedl analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush.

Spory o falešné účty

Musk se na koupi Twitteru dohodl letos v dubnu. V červenci však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Musk si našel další argument, proč nekoupí Twitter

Internet a PC

Twitter po zrušení obchodu Muska zažaloval. „Musk - miliardář a zakladatel několika firem, kterému radí bankéři a právníci z Wall Streetu - tvrdí, že ho společnost Twitter podvedla, aby podepsal dohodu o fúzi v hodnotě 44 miliard dolarů. To je nepravděpodobný příběh, který odporuje skutečnosti,“ stojí ve zprávě, kterou Twitter zveřejnil již v předminulém měsíci.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 251 miliard dolarů (přes šest bilionů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám