Hlavní obsah

Trump má na Twitteru stále stopku, Tálibán ale nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Twitter čelí kritice ze strany uživatelů i zahraničních médií. Ti poukazují na to, jak rychle představitelé této platformy zasáhli proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, když mu pro jeho výroky zablokovali účet, představitelé Tálibánu ale Twitteru evidentně vůbec nevadí. Upozornil na to server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco hnutí Tálibán rychle přebírá kontrolu nad Afghánistánem, jeho představitelé se chlubí svými úspěchy na Twitteru. Takto sociální síť využívají například dva mluvčí hnutí Zabihulláh Mudžáhíd a Súhajl Šahín, kteří mají statisíce sledujících.

Server CNN jejich příspěvky označuje za „propagandu“, neboť se velmi často chlubí tím, jaká nová území byla dobyta. I když by se to dalo vnímat jako podněcování k násilnostem proti oficiální afghánské vládě, představitelé Twitteru zatím sedí s rukama v klíně a účty nijak neomezují.

A ani to nemají podle všeho zatím ani v plánu, pro agenturu Mediaite pouze stoicky uvedli, že budou „nadále proaktivně prosazovat svá pravidla“. „Nejvyšší prioritou Twitteru je udržovat lidi v bezpečí. A my zůstáváme ostražití,“ stojí v prohlášení, které citoval list New York Post.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Přitom kvůli „podněcování k násilnostem“ byl letos v lednu trvale smazán účet Trumpa na Twitteru. Stačilo k tomu bez nadsázky pár slov, aby se účet s 88 miliony sledujících propadl do dějin.

„Svoboda a demokracie se nedaří, když Twitter nadále zakazuje účet Trumpa, ale bez jakýchkoli dalších myšlenek předává dál mluvčí Tálibánu,” souhlasil Jérôme Rivière, poslanec Evropského parlamentu zastupující francouzskou krajně pravicovou stranu National Rally.

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Amerika

Ostatní se Tálibánu postavili

Řada dalších internetových platforem přitom zvolila úplně jinou strategii. Například TikTok obsah podporující militantní skupiny – tedy i Tálibán – odstraňuje. Google, který stojí například i za videoserverem YouTube, se nechal v úterý slyšet, že „ukončí“ jakýkoliv účet, který bude provozovat Tálibán.

Stejné stanovisko má také největší sociální síť na světě. „Tálibán je podle amerických zákonů sankciován jako teroristická organizace, a proto jim neposkytujeme naše služby,“ uvedl mluvčí Facebooku pro server CNBC.

Tálibán sice není na seznamu amerického ministerstva zahraničí veden jako teroristická organizace, nicméně resort financí ho považuje za „speciálně určeného globálního teroristu”, čímž fakticky zakazuje Američanům s hnutím jakkoli obchodovat.

Facebook dál blokuje obsah Tálibánu, považuje ho za nebezpečný

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám