Hlavní obsah

Microsoft propustí 10 tisíc zaměstnanců

Americká softwarová společnost Microsoft ve středu oznámila, že plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma, která tak potvrdila dřívější spekulace z médií, to ve uvedla ve zprávě pro regulační orgány. Dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy USD (26,4 miliardy Kč).

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Opatření podle sdělení Microsoftu sníží zisk na akcii o 12 centů. Akcie podniku na oznámení zareagovaly mírným růstem.

Propouštění má skončit v závěru třetího finančního čtvrtletí, tedy do konce března. Mimořádné náklady zaúčtuje ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo v prosinci.

Loni v červenci Microsoft oznámil, že seškrtal menší počet pracovních pozic. Zpravodajský server Axios v říjnu uvedl, že společnost propustila téměř 1000 zaměstnanců v několika divizích.

Microsoft se pod vedením Satyy Nadely potýká s propadem trhu s osobními počítači. Ten sice oživila pandemie, nyní je ale po firemním softwaru Windows a souvisejícím programovém vybavení slabší poptávka.

Plány na snižování počtu zaměstnanců v posledních měsících představila už řada velkých technologických společností včetně internetového obchodu Amazon či podniku Meta Platforms vlastnícím sociální sítě Facebook a Instagram. Podniky se tak připravují na dopady hospodářských problémů ve světě.

Microsoft chce investovat přes 223 miliard do ChatGPT

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám