Hlavní obsah

Vyhlídky nejsou růžové. Propouštět bude i Spotify

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská společnost Spotify, která je provozovatelem největší světové služby pro streamovaní hudby, má v úmyslu propustit zhruba šest procent zaměstnanců, což představuje kolem 600 pracovních míst. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Spotify na konci loňského září zaměstnávala kolem 9800 lidí. Firma předpokládá, že v souvislosti se snižováním počtu pracovníků vykáže jednorázové náklady 35 až 45 milionů eur (až 1,1 miliardy Kč), informovala agentura Reuters.

„Učinili jsme obtížné, ale nezbytné rozhodnutí snížit počet zaměstnanců,“ uvedl šéf podniku Daniel Ek.

„Podobně jako mnoho jiných lídrů jsem doufal v udržení příznivého vývoje z doby pandemie a věřil, že nás ochrání šíře našeho globálního podnikání a nižší riziko dopadů zpomalení v oblasti reklamy. Při zpětném pohledu jsem byl příliš ambiciózní, když jsem investoval rychleji, než rostly naše příjmy. Proto nyní snižujeme naši pracovní sílu zhruba o šest procent,“ dodal.

Twitter se značně zeštíhlí. Musk chce propouštět

Internet a PC

Ek rovněž uvedl, že za kroky, které vedly k nynější situaci, přebírá plnou zodpovědnost. Slíbil, že se nyní bude soustředit na zajištění toho, aby se všem odcházejícím zaměstnancům dostalo spravedlivého zacházení.

Spotify se nyní podobně jako přední internetové společnosti Meta Platforms a Google potýká se zpomalením výdajů na reklamu. To je důsledkem negativních dopadů, které mají na ekonomiku rostoucí úrokové sazby a válka na Ukrajině. Firma už v říjnu ohlásila zpomalení náboru nových zaměstnanců.

Meta propustí 11 000 lidí

Meta přitom avizovala již v loňském roce, že propouštění bude daleko masivnější. Padáka dostane více než 11 000 lidí, což představuje zhruba 13 procent pracovní síly této společnosti. Jde o první hromadné propouštění v 18leté historii společnosti Meta (dříve Facebook).

„On-line obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával,“ uvedl v otevřeném dopisu zaměstnancům generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

„Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost,“ sypal si Zuckerberg popel na hlavu za to, že lépe neodhadl situaci na trhu již dříve. V letošním roce jde podle agentury Reuters o jedno z nejmasovějších propouštění napříč celým technologickým trhem.

Amazon zruší 18 000 pracovních míst

Ekonomika

Reklama

Související články

Majitel Googlu propustí 12 tisíc lidí

Pár dní po tom, co softwarová společnost Microsoft oznámila, že propustí na 10 tisíc zaměstnanců, učinil podobný krok také další technologický gigant,...

Xiaomi propustí tisíce zaměstnanců

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi propustí až 10 procent zaměstnanců. Firma, která měla koncem září 35 314 pracovníků, už v některých odděleních...

Výběr článků

Načítám