Hlavní obsah

Takhle si vydělávat nebudete, rozhodlo Turecko a zakázalo OnlyFans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Populární platformu OnlyFans si turečtí uživatelé už neužijí, od minulého týdne je v zemi zablokovaná. Sociální síť, která byla terčem kritiky kvůli „nemorálnosti a obscénnosti“, byla trnem v oku nejen stále hlasitěji se ozývající veřejnosti, ale dokonce i prezidentské kanceláři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když se řekne sociální síť, většina lidí si představí Facebook, Instagram nebo Twitter. Platforma OnlyFans ale funguje odlišně. Umožňuje uživatelům sdílet jakýkoliv obsah za finanční odměnu. Nejčastěji se touto cestou na platformě sdílí obsah pro dospělé.

Podle serveru Evening Standard ale v Turecku v poslední době rostla ostrá kritika platformy ze strany veřejnosti. To bylo patrně hlavním důvodem toho, proč se prezidentská kancelář rozhodla oslovit soud s žádostí o zablokování platformy.

Turecko udělilo TikToku dvoumilionovou pokutu kvůli ochraně dat

Internet a PC

Nevhodný způsob přivýdělku

Pracovníci kanceláře totiž poukazovali na to, že jsou si mladí lidé kvůli nelehké ekonomické situaci nuceni přivydělávat i nevhodnými způsoby. „Hospodářská situace naší země má tvrdý dopad na celou společnost. Také na mladé jedince, mnoho z nich pak hledá snadné způsoby, jak si vydělat peníze, i když jsou zcela nevhodné,“ uvedla prezidentská kancelář podle serveru Bianet.

Dále pak zdůraznila, že „fungování sítě OnlyFans ohrožuje strukturu tradiční turecké rodiny“.

O blokování přístupu rozhodl soud v Istanbulu již minulý týden ve středu. Veřejnost však nebyla o tomto rozhodnutí informována, média začala o stopce informovat až s několikadenním zpožděním – koncem týdne.

Server Evening Standard připomněl, že Turecko v posledních letech zpřísnilo svůj postoj vůči sociálním sítím, nad kterými pravidelně visí hrozba vysokých pokut. Například v březnu dostal pokutu ve výši 1,75 milionu lir (přes dva miliony korun) čínský TikTok za nedostatečnou míru ochrany dat uživatelů.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Turecko omezuje přístup na Twitter, tvrdí Netblocks

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Reklama na Twitteru nebude, nařídilo Turecko

Turecko na základě nového zákona o dohledu nad sociálními sítěmi vydalo zákaz zveřejňování reklamy na sítích Twitter, Pinterest a Periscope. V úterý o tom...

Výběr článků

Načítám