Hlavní obsah

Trumpův syn spustil zpravodajskou mobilní aplikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Syn bývalého prezidenta Spojených států Donald Trump mladší spouští s dalšími společníky zpravodajskou aplikaci nazvanou MxM News, která bude pro uživatele vybírat a shromažďovat zprávy z různých zdrojů. Chce tak soupeřit například s široce používanými aplikacemi Apple News a Google News. Informoval o tom server Axios, podle nějž plánuje Trump mladší vyplnit mezeru na americkém mediálním trhu, která vznikla v důsledku klesající popularity dříve velmi rozšířeného konzervativního agregátoru zpráv Drudge Report.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump junior

Článek

Podle mluvčího projektu bude v MxM News vybírat zprávy od různých vydavatelů napříč ideologickým spektrem asi osm zaměstnanců. Zatím přitom není v plánu, že by platforma sama zpravodajství vytvářela a najímala vlastní novináře.

Trump mladší společně s bývalým mluvčím exprezidenta Trumpa Taylorem Budowichem chtějí aplikací bojovat proti údajnému potlačování konzervativních hlasů v nejrozšířenějších zpravodajských aplikacích. "Když cestuji po naší zemi, tak více než cokoliv slýchám od lidí stížnosti na to, že nevědí, jakým mediálním zdrojům, novinářům či zprávám mohou ve skutečnosti věřit," uvedl v prohlášení Trump mladší, jehož otec v úřadu opakovaně útočil na zavedená média a často je označoval za "nepřátele lidu".

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace MxM News

Aplikace bude nejprve nabízena zadarmo a její autoři se chtějí v prvních fázích soustředit především na budování komunity uživatelů. K tomu hodlají využívat zejména jméno a mediální dosah Trumpova nejstaršího syna. Ačkoliv zní motto projektu "zprávy středního proudu bez zaujatosti středního proudu", autoři aplikace předpokládají, že platformu začnou využívat zejména voliči s pravicovými názory.

Exprezident Trump a jeho okolí dlouhodobě útočí na velké technologické firmy, které podle nich ovládají mediální prostor na internetu a sociálních sítích a umlčují v něm konzervativní hlasy. Technologické společnosti tvrdí, že některé výroky exprezidenta a jeho blízkých mažou nebo doplňují vysvětlivkami, protože jsou zavádějící či lživé.

Trump přišel o své účty na Facebooku a Twitteru po útoku jeho příznivců na budovu Kongresu z ledna loňského roku, podle platforem totiž šířil dezinformace a vyzýval k násilí. Exprezident mimo jiné stále bez důkazů tvrdí, že prezidentské volby z roku 2020 provázely podvody a že je současná hlava státu Joe Biden vyhrál neprávem. To se mu však nikdy nepodařilo prokázat u soudu a jeho tvrzení odmítli i volební činitelé z jednotlivých států a někteří představitelé jeho vlastní administrativy.

Trump má svou první mobilní aplikaci

Software

Vlastní sociální síť

Exprezident a jeho okolí se snaží proniknout na internetový mediální trh i s dalšími aplikacemi, na Trumpa napojená firma Digital World Acquisition například před měsícem spustila sociální síť Truth Social, jejímž cílem je podle Trumpa "postavit se tyranii velkých technologických společností". Jde o velmi věrnou kopii Twitteru, která je nyní dostupná pouze přes aplikaci na zařízeních firmy Apple.

Spuštění aplikace Truth Social provázely technické potíže, protože zájem o ni byl v prvních dnech obrovský. Řadě uživatelů se objevila zpráva, že musejí počkat na registraci v pořadníku společně s desítkami tisíc dalších lidí, v němž někteří zůstali i několik týdnů. Mnozí tak ztratili zájem.

Média rovněž upozornila, že exprezident Trump sám na sociální síti dosud zveřejnil jen jeden příspěvek, a to v den spuštění aplikace. Od té doby se od něj žádný nový vzkaz neobjevil.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Spory se sociálními sítěmi

Trump a představitelé největších sociálních sítí společně vedou spory již několik let. V minulosti docházelo nejčastěji k blokacím jednotlivých příspěvků, pokud sociální sítě uznaly, že tehdejší prezident šíří dezinformace.

Nejčastěji se tak stávalo na Twitteru, který využíval Trump ke kontaktu se svými příznivci nejčastěji. Exprezident si proto nebral při kritice vedení této mikroblogovací sítě vůbec žádné servítky.

Situace nicméně ještě vygradovala poté, co 6. ledna pronikli Trumpovi příznivci do Kapitolu a dopouštěli se tam rabování i násilností. Prakticky všechny sociální sítě se rozhodly zablokovat všechny účty tehdejšího prezidenta.

Obávaly se totiž, že Trumpovy výroky budou zvyšovat „riziko dalšího podněcování k násilnostem“. Vedení Twitteru například uvedlo, že účet již nikdy exprezidentovi nezpřístupní.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám