Hlavní obsah

Sony má nižší provozní zisk, výsledky ale překonaly odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský výrobce elektroniky Sony hospodařil v prvním čtvrtletí svého finančního roku s provozním ziskem 228,4 miliardy jenů (48 miliard Kč), což je meziroční pokles o 1,1 procenta. Výsledek ale překonal odhady analytiků.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma nicméně i tak směřuje k tomu, aby vykázala nejnižší celoroční zisk za poslední čtyři roky. Na hospodaření měla stále vliv pandemie způsobená novým koronavirem a s tím související negativní dopady na některé segmenty koncernu.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali, že Sony vykáže za čtvrtletí do konce června provozní zisk 143,2 miliardy jenů. Tržby se pak ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 2,2 procenta na 1,97 bilionu jenů (414,3 miliardy Kč).

Firma také uvedla, že na základě výsledků v uplynulém čtvrtletí očekává za celý finanční rok pokles provozního zisku o 26,7 procenta na 620 miliard jenů.

Samsungu rostl zisk i během koronavirových omezení. Především díky čipům

Internet a PC

Horší bude v tomto finančním roce i čistý zisk, který Sony odhaduje na 510 miliard jenů (107,3 miliardy Kč). To by proti předchozímu finančnímu roku, který skončil letos v březnu, znamenalo pokles o více než 12 procent. Výhled zisku přitom japonský podnik zveřejnil poprvé.

V uplynulém čtvrtletí firma vytvořila čistý zisk 233,3 miliardy jenů (49 miliard Kč), což je meziroční nárůst o 53 procent. Přispěla k tomu vysoká poptávka po herních zařízeních v době, kdy řada lidí musela kvůli pandemii zůstat doma.

Výrazný nárůst příjmů lze nicméně očekávat už letos před Vánocemi. Japonský podnik se totiž chystá uvést na trh herní konzoli PlayStation 5. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám