Hlavní obsah

Zoom dostal milionovou pokutu, protože nemá pobočku v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Videokonferenční gigant Zoom dostal v Rusku pokutu ve výši 115 milionů rublů, tedy v přepočtu zhruba 27,5 milionu korun. Sankce byla vyměřena za to, že tato internetová platforma nabízí v Rusku své služby, přestože nemá v zemi žádnou pobočku. To odporuje platným zákonům, upozornila tisková agentura RIA Novosti s odvoláním na vyjádření soudce Timura Vachramejeva.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo společnosti Zoom

Článek

Milionová pokuta odpovídá zhruba 10 % tržeb, které Zoom v loňském roce v Rusku utržil, upozornila agentura Reuters.

Kreml schválil nový zákon již v polovině roku 2021, platný je od ledna 2022. Ten nařizuje velkým technologickým podnikům, že musí mít v Rusku kanceláře, pokud zde chtějí podnikat. Zákon tedy vešel v platnost ještě předtím, než Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině.

Technologičtí obři musí mít kanceláře v Rusku, nařizuje nový zákon

Internet a PC

Zoom působí v Rusku dál

Ani poté se ale Zoom z Ruska nestáhl, přestože řada konkurentů tak učinila. V čele této americké firmy totiž stojí čínsko-americký miliardář Eric Yuan a Čína neodsuzuje vpád Ruska na Ukrajinu tak ostře jako Západ, zástupci tamních firem jsou stejně jako státní aparát ve svých prohlášeních a krocích ohledně Ruska spíše zdrženliví.

Na seznamu zakázaných států, který byl Zoomem naposledy aktualizován vloni v únoru, je pouze Kuba, Írán, Severní Korea, Sýrie a některé regiony Ukrajiny – Krym, Luhanská a Doněcká oblast. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor uvedl, že produkty Zoomu používá v Rusku denně více než 400 000 uživatelů.

Zástupci Zoomu zatím na udělení milionové pokuty nijak nereagovali, upozornil server The Economic Times.

Jedna pokuta za druhou

Zoom byl nicméně v Rusku pokutován už minulý týden za to, že opakovaně neukládal údaje o ruských občanech na servery umístěné v Rusku. Soud mu za to vyměřil pokutu ve výši 15 milionů rublů (3,6 milionu Kč).

V posledních měsících rozdává Rusko pokuty technologickým gigantům jak na běžícím pásu. Nejčastěji je to však kvůli tomu, jaké informace se na jejich platformách objevují v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Například v srpnu takto byly sankce uděleny Redditu i Wikipedii za to, že tyto servery nesmazaly podle Moskvy „falešné informace o ruském válečném tažení na Ukrajině“. Rusko loni v souvislosti s invazí na Ukrajinu přijalo zákon, který prakticky zakazuje zveřejnění jiných než oficiálních informací o válce v sousední zemi a o tamním působení ruských ozbrojených sil.

Rusko zablokuje VPN. Je třeba lidem omezit přístup k sítím, přiznalo

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám