Hlavní obsah

Proč se zhroutil Twitter? Mluví se o nezaplacených účtech u Googlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinejmenším desetitisíce lidí během uplynulého víkendu hlásily problémy s Twitterem, nezobrazovaly se jim příspěvky, proto mluvily o kolapsu sociální sítě. Její majitel Elon Musk následně uvedl, že se pouze rozhodl omezit množství zobrazených tweetů. Zahraniční média nicméně poukazují na to, že důvod je jiný – zhroucení sítě dávají do spojitosti s nezaplacenými účty u Googlu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rozbité logo Twitteru

Článek

Twitter je sice obří internetová společnost, která celou řadu služeb provozuje na vlastních serverech, nicméně součástí celé infrastruktury jsou také hostované servery u Googlu a Amazonu, jak poznamenal server The Wire.

Podobný koncept není vůbec zvláštní. Internetové podniky si běžně pronajímají servery ve větších hostingových centrech, aby byly schopné obsloužit větší počet uživatelů, případně aby se chránily proti výpadkům. Když jedna serverovna přestane fungovat, internetové přístupy jsou přesměrovány automaticky do druhé, aby uživatel vůbec nepoznal, že došlo k nějakému výpadku.

Jenže smlouva s Googlem byla uzavřena ještě dávno předtím, než Twitter loni v říjnu Musk koupil za (přibližně 957 miliard Kč). A jak poukázal investigativní server Platformer, který se specializuje na byznysové zprávy technologického světa, několikaletá smlouva s Googlem končila právě 30. června. Tedy pouhý den předtím, než došlo k omezení zobrazených příspěvků na Twitteru.

Twitter zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Internet a PC

Twitter i Google mlčí

Redaktoři Platformeru přitom poukazují na to, že smlouva s Googlem se týkala „hostování služeb souvisejících s bojem proti spamu, odstraňováním materiálů týkajících se sexuálního zneužívání dětí apod.“.

Spojitost mezi nezaplacenými účty, respektive neprodlouženou smlouvou, a omezením zobrazených tweetů Twitter oficiálně nepotvrdil. Google se k celému problému zatím také nevyjádřil, což však není nijak překvapivé, protože své smluvní závazky internetový gigant prakticky nikdy nekomentuje.

Oba zmiňované servery nicméně poukazují na to, že problémy se zobrazováním příspěvků nastaly právě až po konci smlouvy s Googlem. Jejich teorii nahrává také fakt, že podobné zásadní změny na síti Musk zpravidla oznamuje prostřednictvím svého Twitteru s předstihem.

Nyní tak ale učinil až poté, co se začaly příspěvky nespokojených uživatelů na mikroblogovací síti množit. Navíc majitel Twitteru tehdy ani neměl jasno v tom, jak omezení bude fungovat. Nejprve totiž nastavil limity na 6000 zobrazených uživatelů denně pro ověřené uživatele, 600 pro neověřené a 300 denně pro uživatele s nově založeným neověřeným účtem.

Jen pár hodin poté ale prohlásil, že navýší množství zobrazených příspěvků na 8000 pro ověřené uživatele, 800 pro neověřené a 400 pro uživatele s novým neověřeným účtem.

Musk se brání tím, že omezení je nutné kvůli „extrahování dat ze sítě“. „Stovky organizací z Twitteru mimořádně agresivně extrahují data, což degraduje služby pro normální uživatele,“ konstatoval Musk.

Ještě dříve obvinil firmy zabývající se vývojem umělé inteligence (AI), že Twitter zneužívají k trénování svých chatovacích systémů. „Podnikneme právní kroky proti těm, kteří kradli naše data,“ burcoval tehdy majitel Twitteru.

Problémy i na zpravodajských serverech

Ať už je pravý důvod jakýkoliv, pro žádného uživatele patrně nebude omezení zobrazených zpráv přínosem. Na problém mohou přitom lidé narazit i například na zpravodajských serverech, které jen sdílí některé příspěvky na Twitteru. Ty se jim totiž kvůli nastavenému omezení nemusí v některých případech vůbec zobrazovat, respektive se jim zobrazí hláška „nelze načíst tweety“.

Kdy by mohlo být omezení množství příspěvků na Twitteru zrušeno, zatím není vůbec jasné.

Hlavní slovo by v této otázce měla mít Linda Yaccarinová, která se v minulém měsíci stala šéfkou Twitteru. Ta však – na rozdíl od Muska – zatím zarytě mlčí.

Linda Yaccarinová (uprostřed)

První úkol nové šéfky Twitteru, musí se vypořádat s miliardovou žalobou

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám