Hlavní obsah

Windows 10 slaví výročí, běží už na miliardě zařízení

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu oslavil operační systém Windows 10 svoje páté narozeniny, na trh byl totiž uveden přesně 29. července 2015. Od té doby se z něj stala nejpopulárnější platforma na planetě, která běží podle posledních zveřejněných dat na více než miliardě zařízení.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod se ale sluší podotknout, že za posledních pět let se desítky velmi změnily, neboť je Microsoft každý rok pravidelně vylepšuje a přidává nové funkce i dovednosti. Aktuálně nabízená verze tedy toho umí daleko více než jakákoliv předchozí.

Přestože jsou desítky nejúspěšnějším systémem v historii Microsoftu, americký softwarový gigant v době uvedení očekával, že bude ještě úspěšnější. Právě v době premiéry se nicméně tehdejší šéf vývoje Windows Terry Myerson nechal slyšet, že cílem Microsoftu je mít desítky nainstalované do tří let na miliardě zařízení – stát se tak tedy mělo již v roce 2018.

Nový Edge dostanou všichni majitelé Windows 10

Software

Nyní je již jasné, že miliardového milníku se Microsoftu podařilo dosáhnout až o další dva roky později, konkrétně letos v březnu. Dosáhnout miliardového milníku dříve se americkému softwarovému gigantu nepodařilo pravděpodobně proto, že se rozhodl skoncovat s mobilní obdobou Windows 10.

Ve stamilionových statistikách jsou totiž vedle klasických počítačů započítány také notebooky, televizní konzole a další zařízení, které na desítkách běží – například brýle pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens.

Upgrade zadarmo

Největšího boomu se systém Windows 10 dočkal prakticky ihned po odstartování prodeje, tedy zhruba v polovině roku 2015. Microsoft ho totiž nabídl pro majitele starších verzí operačního systému jako bezplatnou aktualizaci, avšak pouze po dobu 12 měsíců. Možnost přechodu zadarmo byla tedy ukončena v polovině roku 2016.

To se pochopitelně negativně podepsalo na zájmu lidí. Ihned po zahájení prodeje na desítky přešlo několik milionů uživatelů. Ještě zkraje roku 2016 si díky bezplatné aktualizaci tento operační systém nainstalovalo v průměru 800 až 900 tisíc uživatelů denně. Po ukončení bezplatného updatu však počet nových instalací klesl zhruba na polovinu.

Hranici 700 milionů instalací pokořil Microsoft předloni v létě, 800 milionů pak takřka přesně před rokem.

Historie operačních systémů od Microsoftu
Windows 1.0
V srpnu 1981 představil počítačový gigant IBM osobní počítač s operačním systémem MS-DOS 1.0 z dílny Microsoftu, se kterým spolupracoval. Microsoft v témže roce zahájil práci na operačním systému Windows, jehož první verzi označenou jako Windows 1.0 představil 20. listopadu 1985. Windows 1.0 byl grafickou nadstavbou systému MS-DOS.
Windows 2.0
Koncem roku 1987 vydal Microsoft druhou, vylepšenou verzi "oken" (označenou 2.0), kterou doplnila bohatá nabídka programů (byly mezi nimi Excel, Word, Corel Draw! nebo PageMaker).
Windows 3.0
První celosvětově úspěšná verze operačního systému (grafické nadstavby systému MS-DOS) z dílny Microsoftu se na trhu objevila v květnu 1990. V dubnu 1992 přišly na trh vylepšené Windows 3.1, které byly jako první nedlouho po své světové premiéře převedeny do češtiny. Trojková "okna" obsahovala i jednoduchý správce souborů a jako doplněk k nim Microsoft prodával již v té době tradiční programy jako Word nebo Excel. Na druhou stranu ale v základu nabízely jen omezenou podporu práce v počítačových sítích.
Windows 95
Zcela nový systém z hlediska vzhledu a ovládání, objevila se například plocha jak ji znají uživatelé dodnes, základem ale zůstal MS-DOS. Uvedení nových Windows provázela v srpnu 1995 velkolepá reklamní kampaň. Po několika dílčích modifikacích přišel Microsoft po třech letech s výrazně inovovaným systémem Windows 98. Nejvýraznější novinkou bylo zabudování internetového prohlížeče Explorer.
Windows 2000
Operační systém představený v únoru 2000, který opustil jako základ MS-DOS. "Dvoutisícovky" vycházely z Windows NT, tedy operačního systému představeného v roce 1993 a vyvinutého pro práci v počítačových sítích, vzhledově ale vycházely z Windows 95. Původní plány, že by zcela nahradily starší "osmadevadesátky", ale nakonec vzaly zasvé - pro domácí uživatele nejprve přišly Windows 98 Second Edition a v roce 2000 ještě nepříliš oblíbené Windows ME (Millenium Edition). Ačkoliv byly Windows 2000 spolehlivější a stabilnější než systémy založené na MS-DOS, přinesly mnoha uživatelům i jednu výraznou nevýhodu - velká část starších programů v nich nefungovala.
Windows XP
Pod tímto názvem, který vychází z anglického slova experience (zkušenost), nabídl od října 2001 Microsoft řadu operačních systémů, které konečně sjednotily profesionální a domácí verzi tohoto hlavního produktu firmy. Verze se lišily podle koncového uživatele, pro běžné uživatele byly určeny Windows XP Home Edition, systém s přídomkem Professional pak nabízel mj. více možností pro práci v síti. Také "ikspéčka" byla založena na technologii NT a Microsoft u nich použil metodu aktivace, která ztížila instalaci nelegálních kopií. Windows XP se postupně staly jakýmsi etalonem spolehlivosti.
Windows Vista
Systém z roku 2007 přišel mimo jiné se zcela novým grafickým rozhraním, nazvaným Aero, či rychlým vyhledáváním souborů. U běžných uživatelů se však nedočkal velké obliby, zejména kvůli poměrně vysokým nárokům na hardwarové vybavení počítače a problémům s kompatibilitou starších aplikací.
Windows 7
Operační systém představený v roce 2009 měl smazat nepříznivý dojem z předchozích Vist. Velký důraz byl proto kladen na vylepšení výkonu systému a zachování kompatibility s hardwarem a softwarem pro Windows Vista. Mezi hlavní novinky patřil inovovaný hlavní panel a vylepšená práce s okny nebo nové Centrum akcí, v němž se shromažďovaly všechny důležité informace a výstrahy. Ještě v září 2019 byly Windows 7 ve světě nejpoužívanějším systémem pro PC.
Windows 8
Na trh byly uvedeny v říjnu 2012 a kromě verze pro počítače s procesory x86 byla poprvé vyvinuta i verze pro procesory s architekturou ARM (nesla označení Windows RT). Ke klasickému desktopovému rozhraní přibylo rozhraní pro dotykové ovládání, nazvané Modern UI. Asi největší změnou z pohledu běžného uživatele ale byla absence tlačítka Start, které bylo nahrazeno úvodní obrazovkou. V roce 2013 Microsoft vydal meziverzi Windows 8.1, která tlačítko Start vrátila do hry, ale bez klasické nabídky, známé ze starších verzí. Mezi uživateli patřily Windows 8 k nejméně oblíbeným operačním systémům z dílny Microsoftu.
Windows 10
Zatím poslední verzi operačního systému Windows představil Microsoft v lednu 2015. V souladu s dosavadní logikou by měla mít tato verze v názvu číslovku devět, redmondský softwarový gigant se ale rozhodl pro označení Windows 10. Chtěl tak dát najevo, že nový systém představuje oproti stávajícím Windows 8.1 opravdu výrazný krok vpřed. Firma uživatelům také nabídla možnost bezplatného přechodu na "desítky" ze starších verzí. K novinkám patří návrat nabídky Start, byť v pozměněné podobě, a také nový prohlížeč Microsoft Edge. Firma si stanovila za cíl instalovat Windows 10 do jedné miliardy přístrojů do roku 2018, tohoto výsledku se jí však podařilo dosáhnout až letos v březnu. Podle aktuálních údajů serveru StatCounter zaujímají Windows 10 mezi PC, které jsou osazeny operačními systémy Windows, více než 73procentní podíl a Windows 10 jsou zároveň nainstalovány na 57 procentech všech PC ve světě.
Zdroj: ČTK

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám