Hlavní obsah

Trojský kůň Rescoms otevírá zadní vrátka do Windows

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nebezpečným trojským koněm, který patří mezi nejrozšířenější hrozby současnosti, varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset. Záškodník zvaný Rescoms otevírá zadní vrátka do operačního systému Windows, čímž dává útočníkům takřka neomezené možnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V minulém měsíci se Rescoms vyhoupl až na druhou příčku nejrozšířenějších kybernetických hrozeb. Je nutné zdůraznit, že se soustředí výhradně na napadání strojů s Windows, přičemž se snaží zůstat co nejdéle v anonymitě.

Kyberzločinci prostřednictvím něj získají neoprávněný přístup do napadeného počítače, se kterým následně mohou pracovat na dálku. Pokud je tento nezvaný návštěvník aktivní, mohou kyberzločinci mazat soubory, stahovat a spouštět další programy, a to pochopitelně včetně dalšího malwaru.

Nebezpečný vyděračský virus se šíří přes sociální sítě a chatovací aplikace

Bezpečnost

„Útočníci prostřednictvím škodlivého kódu rovněž mohou modifikovat nastavení systému, zaznamenat údery kláves a odcizit tak citlivé údaje,“ vyjmenoval další záškodnické prakticky tohoto trojského koně Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v české pobočce Esetu.

Zdůraznil přitom, že tento malware se pohybuje od začátku roku okolo 3% podílu na detekcích. „S výjimkou března, kdy oslabil na polovinu. Nepředpokládáme, že by tento malware výrazněji rostl,“ konstatoval Jirkal.

Rescoms se šíří velmi často jako příloha nevyžádaného e-mailu. Útočníci tohoto záškodníka vydávají zpravidla za falešnou fakturu, která je uložena v příloze. Nejvhodnější obranou je tedy stejně jako u dalších škodlivých kódů neklikat a nestahovat spamové přílohy, v opačném případě se uživatelé vystavují riziku.

Reklama

Související témata:

Související články

Do datových schránek se dostal spam

Prostřednictvím elektronických datových schránek někdo v Česku rozeslal desetitisíce spamových zpráv. Česká pošta, která je provozovatelem systému, už...

Výběr článků

Načítám