Hlavní obsah

Každý pátý počítač používá Windows 7. Je to bezpečnostní riziko

Novinky, mif

Od ukončení podpory operačního systému Windows 7 uplynulo takřka již půl roku. Přesto jsou sedmičky stále ještě nainstalované na každém pátém počítači, což bezesporu představuje pro jejich majitele bezpečnostní riziko. Vyplývá to z informací analytické agentury StatCounter.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naposledy vyšly aktualizace pro Windows 7 v polovině ledna. Od té doby již nemohou stahovat lidé žádné nové opravy ani vylepšení systému.

Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Hra velkých peněz. Mnichov přejde z Windows na Linux

Software

Jak ukazují nejnovější data StatCounteru, popularita sedmiček v souvislosti s tím klesla za uplynulých šest měsíců jen nepatrně. V lednu totiž systém Windows 7 používalo v globálním měřítku 33,3 % lidí, nyní je to však stále ještě 19,95 %.

Sedmičky jsou tak aktuálně stále druhým nejpopulárnějším systémem na světě po Windows 10. Pětinový podíl představuje mimochodem desítky milionů instalací – Windows 7 pochopitelně běží na klasických počítačích i noteboocích.

Nepodporované systémy představují riziko

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Neplatí to přitom pouze v případě sedmiček, ale také u starší verze Windows XP. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Podle nedávné studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy podporovány být přestanou, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, jeden z manažerů společnosti Kaspersky.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám